Redactie Raadt Aan: vroege downsizers!

Maserati Biturbo
Maserati BiturboMaserati BiturboMini Cooper SMini Cooper SMini Cooper SVolkswagen Golf GT 1.4 TSI 170 pkVW Golf GT 1.4 TSI 170 pk RRAVolkswagen Golf GT 1.4 TSI 170 pkSmart Roadster Redactie Raadt AanSmart Roadster Redactie Raadt AanSmart Roadster Redactie Raadt Aan
Met de overdaad aan TSI's, THP's, Ecoboosts, DIG-T's en TCe's van deze tijd, zou je bijna vergeten dat de compacte turbomotor in het vorige decennium nog behoorlijk zeldzaam was. Wij gaan in deze aflevering van de Redactie Raadt aan daarom op zoek naar vroege downsizers.

Een recente auto met compacte turbomotor zoeken is dus geen enkele kunst. Vandaar dat we onze blik verschuiven naar de periode dat downsizen nog iets nieuws was. De auto's mogen daarom niet in 2008 of later op kenteken zijn gezet. Ook is er een budgettaire beperking: we hebben niet meer dan 10.000 virtuele euro's tot onze beschikking.

De eisen voor je op een rijtje:
Budget: 10.000
Bouwjaar: Tot 2007
Type auto: auto met downsizemotor (kleine motor voor het type auto)
Type motor: compacte turbomotoren (benzine of diesel)
Vermogen: maakt niet uit
Kilometerstand: maakt niet uit
Nationaliteit: maakt niet uit

Nic de Boer
Merk en model: Maserati Biturbo 2.0
Bouwjaar: 1986
Kilometerstand: 55.000
Vraagprijs: 2.999 euro
Vermogen: 184 pk
Verbruik: 9-17 l/100 km
Mrb: 120 euro per jaar (bij kwarttarief)
Wat is het: De Maserati Biturbo is een auto uit de tijd dat de turbomotor zijn intrede deed in personenauto's. Hij volgde de trend die bijvoorbeeld de Saab 99 en de BMW 2002 hadden gezet. Vanwege de warmtehuishouding gebruikte Maserati twee kleine turbo's in plaats van één grote. De turbo was een mooi stuk gereedschap om uit een kleine motor veel vermogen te halen. Helemaal gunstig voor de Italiaanse markt, waar motoren boven de 2,0-liter veel hoger werden belast. Bovendien had de belastingdienst aldaar, bij bezitters van een auto met meer dan 2,0-liter, gemakkelijker toestemming om een boekenonderzoek te doen. Dit keer geen downsizing voor een lager verbruik, maar om de gieren van de 'Agenzia delle Entrate' van je nek te houden.
Waarom deze: Dit is een exemplaar voor de Italiaanse markt. Exportmodellen hadden een 2,5-litermotor. Deze auto, met 1.996 cc, staat al tien jaar bij de huidige eigenaar die hem wellicht heeft bewaard voor een wegenbelastingvrije status. Dat feest gaat nu mooi niet door. Wij vallen voor deze 'Maser' om zijn mooie staat en lage kilometerstand. In al die jaren heeft de huidige eigenaar er vast niet veel mee gedaan.
Minpuntjes: We hebben een donkerbruin vermoeden dat het bij deze auto niet starten-lopen is. Kijk hem daar maar eens staan met zijn motorkap van de vergrendeling. Kopers kunnen hem tegen kostprijs rijklaar laten maken, vermeldt de advertentietekst. Het is maar goed dat we na aanschaf pas 3.000 euro van het budget van 10.000 hebben uitgegeven. Die overige 7.000 zullen we hard nodig hebben om deze auto helemaal tiptop te maken.


Alexander Inia
Merk en model:Mini Cooper S
Bouwjaar: 2007
Kilometerstand: 104.284 km
Vraagprijs: 7.950 euro
Vermogen: 175 pk
Verbruik: 6,2 l/100 km
Mrb: 115-131 euro per kwartaal
Wat is het: De tweede generatie van de New Mini Cooper S stapte over van een karaktervolle maar behoorlijk onzuinige 1,6-liter met supercharger naar een 1,6-liter turbomotor. Een 1,6-liter viercilinder in een Mini lijkt niet echt het schoolvoorbeeld van downsizing, maar vergeet niet dat concurrenten als de Ford Fiesta ST en Renault Clio RS jarenlang een turboloze 2,0-liter onder de kap hadden.
Waarom deze: De Mini Cooper S is een buitengewoon fijne hot hatch. 175 pk in combinatie met een leeggewicht van 1.130 kg zorgt voor een uitstekend prestatieniveau en de (toegegeven, wellicht wat clichématige) term 'kartachtige rijeigenschappen' is absoluut van toepassing op dit pittige kleintje. Het voor dit type auto lage verbruik is stiekem ook een bonus die ik kan waarderen. En dan is er natuurlijk nog de waardevastheid die deze Mini niet alleen een leuke, maar ook rationeel te verdedigen aankoop maakt.
Minpuntjes: Tja, het blijft natuurlijk een Mini. De ruimte achterin is dus nihil, het dashboard is me iets te barok vormgegeven en de auto is ook vrij hard geveerd. En dan zijn er nog de kritische berichten over de betrouwbaarheid van de New Mini's. Maar ach, de concurrentie bestaat uit auto's als een Maserati Biturbo en de Volkswagen Golf GT ...

Stéphan Vermeulen
Merk en model: Volkswagen Golf GT 1.4 TSI 170 pk
Bouwjaar: 2006
Kilometerstand: 61.718
Vraagprijs: 8.995euro
Vermogen: 170 pk
Verbruik: 7,2 l/100 km
MRB: 177 - 180 euro per kwartaal
Wat is het: Eindelijk was er een Golf met de naam GT die wél lekker snel was. Dat was bij de GT's van generatie II en III wel anders. Deze versie van de Golf V met het eerste echte downsizeblok (al was er eerder een Polo G40, een 1,3-liter met G-lader) van het merk maakte het zelfs de 200 pk sterke GTI lastig. De 1,4-liter TSI in deze Golf heeft dubbele lading, een mechanische compressor en een turbocompressor. Vandaar de naam twincharger.
Waarom deze: Bij zijn aantreden waren we allemaal onder de indruk van de 1.4 met compressor en turbo. 170 pk uit een 1.4'tje, dat was wat! Deze nette Golf GT uit 2006 heeft gelukkig een handbak, dat verhoogt altijd de feestvreugde. En alles is nog origineel, voor mij een must. Zeker bij een Golfje verpruts je het algauw met andere wielen en een ander uitlaateindstuk.
Minpuntjes: Heb je even? De 1.4 TSI twincharger is een machtig blok in de omgang, maar problemen zijn er genoeg. Denk aan de kettingproblemen, maar ook het hoge olieverbruik. In zijn krachtige, latere versie met 180 pk in onder meer de VW Polo GTI en de Skoda Fabia RS kwam dat vooral tot uiting. Vandaar dat de Polo GTI nu een 1,8-liter TSI heeft.


Lars Krijgsman
Merk en model:Smart Roadster 45 kW
Bouwjaar: 2004
Kilometerstand: 198.500
Vraagprijs: 3.950 euro
Vermogen: 61 pk
Verbruik: 4,9/100 km
MRB: 55 - 63 euro per kwartaal
Wat is het: Smart besloot in 2003 om z'n Citycoupé plat te slaan om van het hoopje stadsauto vervolgens twee sportautootjes te boetseren. De Roadster en Roadster-Coupé waren nagenoeg identiek aan elkaar, al had de Coupé een glazen koepeltje op z'n kont en was-ie niet met het minimale 45 kW-blokje leverbaar. Die heb ik dus wel even mooi digitaal op de kop kunnen tikken! 61 pk, 95 Nm, een top van 160 km/h en een 0-100-sprintje in bijna 16 seconden, dat alles verpakt in een verrassend scherp sturend skeltertje waarin je vlak boven het asfalt hangt. Onbedoeld downsizen!
Waarom deze: Kennen we deze kandidaat in Klokje Rond nog? Dit is hem! Zo blijkt. Heeft dat je nog niet overtuigd, dan moet je even goed het kenteken bekijken. Hoeveel pk heeft dit wagentje ook alweer? Als je dan toch aan de Smart moet, dan is deze versie met z'n Brabus-wieltjes lekker pretentieus op een sympathieke manier. Het lijkt veel, maar in werkelijkheid ...
Minpuntjes: Mocht je het Smartje geweldig vinden, dan vindt de halfautomatische sequentiële versnellingsbak elke dag opnieuw een manier op je verdrietig te maken. 'Schakelen gaat niet zo rap' is al behoorlijk genuanceerd, zullen we maar zeggen. Ander minpuntje: na zo'n 75.000-100.000 km wordt aangeraden je motortje te reviseren. Deze staat bijna op twee ton, dus de kans is groot dat je straks aan de beurt bent.

Wie heeft de beste 'vroege downsizer' gekozen? Laat het weten in de reacties en vergeet niet te stemmen via de poll in de rechterkolom op deze pagina!

Lezersreacties (91)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.