Redactie Raadt Aan: liever (g)een Prius!
Echt zuinig rijden doe je met een tweedehandsje!
Iets nauwkeuriger gezegd, we zoeken naar een goedkoop gebruikt alternatief voor een nieuwe Prius. Dat wil zeggen dat we virtueel gaan winkelen met een budget van 10 tot 20 mille.
Omdat het echt een Prius-alternatief moet zijn, zoeken we naar een C-segmenter of groter. Daarnaast moet de auto in ieder geval een benzinemotor hebben en een gemiddeld verbruik van maximaal 5,0 liter per 100 kilometer. Een hybride-aandrijflijn hoeft niet, maar in de praktijk blijk je met dit eisenpakket automatisch uit te komen bij een auto met alternatieve aandrijving.
Lars Krijgsman
Merk en model: Lexus CT 200h (foto's 1, 2 en 3)
Bouwjaar: 2011
Kilometerstand: 99.768
Vraagprijs: 14.945 euro
Vermogen: 136 pk
Verbruik: 3,8 l/100 km
Mrb: 137 - 156 euro per kwartaal
Wat is het? Toyota is de gekste niet, en wist donders goed dat er met die hybride- aandrijflijn van de Prius meer te doen was. De zakelijke rijder moest naar Lexus gelokt worden, en de Japanners zouden je op hun beurt trakteren op de CT 200h. Een 99 pk sterke 1.8 VVT-i is gekoppeld aan een elektromotor, goed voor een gecombineerd vermogen van 136 pk. Het verbruik is met 3,8 l/100 km ook heerlijk acceptabel.
Waarom deze? Het overgrote deel van de in Nederland verkochte CT's is wit, grijs of zwart. Wie erg veel geluk heeft, komt een knalblauwe, een goudkleurige of een mooie rode tegen. Dit exemplaar draagt een donkerrode jas en staat er puik bij. Het is er een van het eerste levensjaar van de CT, maar dat drukt z'n prijs. Exemplaren met hogere kilometerstanden staan in minder gezellige kleuren voor meer te koop. Lexus betekent natuurlijk: een goed interieur. Deze CT zit lekker in z'n spullen en is voorzien van Xenon, cruise control, climate control, parkeersensoren, regensensoren, elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels, navigatie, leer op het stuur en de pook, lichtsensoren, een achteruitrijcamera... Enfin, alles zit er dus op. Bovendien is de CT - net als de Prius - zeer betrouwbaar, dus ga er maar vanuit dat je ook als consument prima voordeel kunt halen met zo'n hybride aandrijflijn.
Minpuntjes: Mijn grootste vraag: waar is het beige leer? Zo nu en dan komt er eentje voorbij, maar veelal zijn de CT's - net als deze - voorzien van Alcantara. Scheurneuzen en rotonderidders kunnen hun hart ophalen aan het stugge onderstel, al is dat aan mij niet zo besteed.
Alexander Inia
Merk en model:Kia Optima Hybrid (foto's 4, 5 en 6)
Bouwjaar: 2013
Kilometerstand: 71.724 km
Vraagprijs: 19.750 euro
Vermogen: 190 pk
Verbruik: 5,0 l/100 km
Mrb: 181-206 euro per kwartaal
Wat is het? Kia's Optima was sowieso al een buitenbeentje in de middenklasse, en deze hybride versie is natuurlijk alleen nog maar specialer. De hybride combineert een 2,0-liter benzinemotor met een elektromotor en is goed voor 190 pk. Dit exemplaar kost minder dan 20 mille en heeft een verbruik van precies 5,0 l/100 km en dus voldoet-ie precies aan de eisen voor deze Redactie Raadt Aan!
Waarom deze? Simpel, het is veruit de mooiste auto van dit trio. Het ontwerp komt uit de koker van Peter Schreyer en dat is altijd goed nieuws voor de liefhebbers van het betere autodesign. Daarnaast is de Optima Hybrid zeer compleet uitgerust en hij heeft ook een conventionele zestrapsautomaat, iets wat ik persoonlijk liever heb dan een CVT-transmissie.
Minpuntjes: De schakeltijden van de zestrapsautomaat zijn helaas wel aan de forse kant. En de Optima Hybrid mag dan een grote auto zijn, maar omdat het accupakket achterin is geplaatst, heeft de bagageruimte een inhoud van slechts 280 liter. Wie mooi wil zijn, moet toch een beetje pijn lijden in dit geval...
Gert Wegman
Merk en model:Toyota Prius1.8 HSD Aspiration (foto's 7, 8 en 9)
Bouwjaar: 2011
Kilometerstand: 94.777 km
Vraagprijs: 14.400 euro
Vermogen: 136 pk (gecombineerd)
Verbruik: 4,0 l/100 km
Mrb: 137 – 156 euro per kwartaal
Wat is het? De misschien wel meest verguisde auto onder 'octaanliefhebbers', maar ik heb diep respect voor deze oerbetrouwbare Toyota, die de gecompliceerde hybride-techniek op de wereldkaart heeft gezet. Sterker nog, toen mijn Volvo V70 (waar ik inmiddels gelukkig weer tevreden mee ben) zijn zoveelste kostbare versnellingsbakreparatie onderging, heb ik mij wel eens laten ontvallen dat mijn volgende auto een Prius zou zijn. "Krijg je spijt van!" "Een Prius is toch helemaal niet leuk!" en "Dan zou ik nog liever met de trein gaan!" Het is slechts een greep uit de commentaren die ik op die uitspraak kreeg. Oké, spannend rijdt een Prius zeker niet, maar hoe spannend kun en wil je het maken op je dagelijkse traject over de A1 en A10? Extra hard door die drie bochten? Heel vaak zit er dan een BMW-, Ford- of Audi-rijder voor je neus die de mogelijkheden van z'n auto niet durft of wenst te benutten. En ach, voor de plezierritjes heb ik een klassieker onder de carport staan. Voor woon-werkverkeer wil ik vooral een comfortabele, veilige en bovenal betrouwbare auto, die niet te duur in onderhoud is. En dat is de Prius ten voeten uit.
Waarom deze: Inmiddels stemt de V70 weer tot tevredenheid en dus houd ik 'm nog wel even. Maar ik blijf erbij dat een Prius een uitstekende woon-werkauto is, met het verbruik van een diesel terwijl je benzine-wegenbelasting betaalt. Door onze gewijzigde gezinsomstandigheden ruim zat, bovendien. Met deze kilometerstand kan dit exemplaar nog een eeuwigheid mee en in het zwart, gecombineerd met 17-inch lichtmetaal oogt de Prius helemaal niet verkeerd, toch? Verder vind ik deze aparte leren bekleding heel veel doen voor het interieur. In standaardtrim is dat me écht te grijzemuizig. Ten slotte heeft-ie vrijwel alle accessoires waaraan ik inmiddels gewend ben, zoals een ingebouwde navi en stoelverwarming.
Minpuntjes: De prijs vind ik stevig, zeker met de marktwaarde van mijn V70 in het achterhoofd. Misschien kan-ie voor 1.500 euro minder weg als ik van de garantie afzie. Dat geloof ik wel met een Prius. Een wellicht onvermoed nadeel van de Prius is de diefstalgevoeligheid. Hij is extreem populair onder Moskouse taxichauffeurs en dat brengt allerlei dievenbendes op ideeën.
Wie heeft de beste hybride gekozen? Laat het weten met een reactie en vergeet niet te stemmen via de poll onderaan dit artikel!