Redactie Raadt Aan: knakencabrio's!

BMW 325i cabrio Redactie Raadt Aan
BMW 325i cabrio Redactie Raadt AanBMW 325i cabrio Redactie Raadt AanPeugeot 306 CabrioPeugeot 306 CabrioPeugeot 306 CabrioFiat BarchettaFiat BarchettaFiat BarchettaSaab 9-3 Cabriolet 2.0tSaab 9-3 Cabriolet 2.0tSaab 9-3 Cabriolet 2.0tRover 111 CabrioRover 111 CabrioRover 111 Cabrio
Hoewel de zomer er zelf nog niet helemaal uit lijkt te zijn, zijn de vakantiekriebels bij ons ruim voldoende aangewakkerd om eens te gaan shoppen voor een lekkere nineties-cabrio. Maar dan wel eentje voor de bescheiden beurs: we gaan op pad met twee mille in de knip.

De eisen voor deze week:
Budget: 2.000 euro
Bouwjaar: tussen 1990 en 2000
Type auto: cabriolet
Type motor: maakt niet uit
Vermogen: maakt niet uit
Kilometerstand: maakt niet uit

Michiel Willebrands
Merk en model: BMW 325i Cabrio
Bouwjaar: 1993
Kilometerstand: 274.965
Vraagprijs: 1.650 euro
Vermogen: 192 pk
Verbruik: 9,1 l/100 km
Mrb: 180-205 euro per kwartaal
Wat is het: Een 3-serie cabrio E36 met zespitter. De 325i heeft met z'n 192 pk sterke 2,5 liter de 'middelste' zescilinder van deze generatie, de instapper was de 320i. De 328i had een inhoud van 2,8 liter, maar lepelde daar slechts één schamel extra pk'tje uit op. Dan kon je beter voor de M3 gaan met z'n drieliter van 286 pk. Dus dan is deze 325i eigenlijk helemaal zo gek nog niet, want een M3 koop je echt niet voor dit bedrag.
Waarom deze: Omdat het de enige 3-serie Cabrio voor onder de twee mille is die via Autotrader wordt aangeboden. Ja, er staat nog een 318i, maar daar doe ik het niet voor. Deze 325i ziet er nog best aardig uit en de kilometerstand is acceptabel. Bovendien ben ik benieuwd of alle spookverhalen over Jet Cars in Rotterdam waar zijn - dat wil ik wel eens zelf uitproberen.
Minpuntjes: De lichtmetalen wielen (50 euro) en de hardtop (150) moet je er apart bij kopen, maar dat is bij Jet Cars niet ongebruikelijk. De angel eyes-koplampen hadden van mij niet gehoeven en die Rieger-sticker op de achterklep mag er ook wel af. Dat geldt ook voor de carkit en de sportpedalen. Verder noteer ik een enigszins versleten bestuurdersstoel en de kans is groot dat een sluitende onderhoudshistorie ontbreekt … Maar hé, voor 1.800 euro rij je wel een dikke open Beemer met zescilinder!

Roland Tameling
Merk en model: Peugeot 306 Cabriolet
Bouwjaar: 1998
Kilometerstand: 173.361
Vraagprijs: 1.850 euro
Vermogen: 90 pk
Verbruik: 7,9 l/100 km
Mrb: 137-156 euro per kwartaal
Wat is het: Het bewijs dat Peugeot ooit wel degelijk mooie cabriolets wist te bouwen. Dit ontwerp van Pininfarina is en blijft tijdloos, met die fraaie taillelijn en dat keurige stoffen kapje. Bovendien beschikte de 306 over een heel aardig stuurgedrag, al is het de vraag wat daar na al die jaren nog van over is.
Waarom deze: Ten eerste omdat hij geel is. Vraag me niet waarom, maar sinds een tijdje lijd ik aan automobiele geelzucht. Die kleur staat me gewoon aan en hij past prachtig bij het vrolijke joie de vivre-idee achter deze cabrio. Bovendien is het een versie met de nieuwe neus en die editie is technisch iets minder slecht. Hopelijk. Hoe dan ook: fris de lente in, mennekes!
Minpuntjes: Hij heeft slechts een 1,6-litermotortje dus je moet meetrappen om vooruit te komen. O nee, ontspannen heet dat… Verder heeft hij een naar deukje achterop. En het is geen Roland Garros, de luxere versie die ik eigenlijk zou willen hebben. Verder is het feest.

Alexander Inia
Merk en model: Fiat Barchetta
Bouwjaar: 1997
Kilometerstand: 146.063 km
Vraagprijs: 1.850 euro
Vermogen: 131 pk
Verbruik: 8,5 l/100 km (1:10,6)
Mrb: 123 - 131 euro per kwartaal
Wat is het: De Italiaanse tegenhanger van de Mazda MX-5. Met ongeveer hetzelfde vermogen en als extra bonus een fraai, Italiaans design. Was samen met de MG F destijds eigenlijk het enige alternatief voor de Japanse evergreen en stond tot en met 2003 op de prijslijst.
Waarom deze: De Mazda MX-5 is natuurlijk de standaardkeuze in dit segment, maar juist daardoor zijn deze Barchetta's zeer bereikbaar. Daar komt bij dat het gewoon een prima auto is: de 1,8-liter is een lekkere motor en we concludeerden destijds dat deze Italiaan ook nog eens comfortabeler is dan een MX-5. En stiekem vind ik 'm ook mooier dan de Mazda.
Minpuntjes: Zo betrouwbaar als een MX-5 is een Barchetta natuurlijk niet. Daarnaast was ABS destijds een optie en ik zie nergens staan dat dit exemplaar ermee is uitgerust. Maar ach, voor twee mille mag je niet al te veel klagen, toch?

Nic de Boer
Merk en model: Saab 9-3 Cabriolet 2.0t
Bouwjaar: 1999
Kilometerstand: 483.000
Vraagprijs: 1.950 euro
Vermogen: 154 pk
Verbruik: 9,4 l/100 km
Mrb: 180 - 205 euro per kwartaal
Wat is het: De tweede generatie Saab 900 en zijn opvolger 9-3 zijn misschien wel de meest ongewilde Saabs die er bestaan op de tweedehandsmarkt. Geen Saab-rijder die schrikt van een hoge kilometerstand, dus dat zien we natuurlijk door de vingers. Verder val ik voor de smeuiige 2,0-liter turbomotor met voldoende vermogen om er een lekkere toerauto van te maken. Hij staat bij een Saab-specialist en daarmee neemt het vertrouwen in deze occasion alleen maar toe.
Waarom deze: De eerste eigenaar van deze auto is iemand met een goede smaak. Zijn groene kleur en beige interieur passen prachtig bij elkaar en maken deze cabrio tot een ingetogen, chique verschijning. Eigenlijk is het een schande dat we er het stigma 'knakencabrio' op plakken. De wielen vind ik eveneens erg mooi onder dit model. Helemaal Saab, die schoepenwielen.
Minpuntjes: Een dichte 9-3 staat al niet bekend als een scherp sturende auto, en als je dan ook nog eens het dak eraf zaagt, wordt dat natuurlijk niet beter. Verder staat deze auto bekend als een notoire tordeerkist, dus reken er maar op dat de constructie na bijna een half miljoen kilometers een slappe bedoening is.

Lars Krijgsman
Merk en model: Rover 111 Cabriolet
Bouwjaar: 1995
Kilometerstand: 159.763
Vraagprijs: 1.450 euro
Vermogen: 60 pk
Verbruik: 6,2 l/100 km
Mrb: 73 - 82 euro per kwartaal
Wat is het: De dakloze versie van de Rover 100-serie. Een zeer klein en zeer simplistisch wondertje op wielen met een 60 pk ophoestend 1,2-litertje in de neus, goed voor een topsnelheid van 154 echte kilometers per uur. Volgens onze test van destijds 'zit je bij 140 km/h per uur nog uit de wind', en dat is ook wat waard. Nog niet overtuigd? Het staat niet op de foto, maar bij het handschoenenvakje hebben de Britten een stripje hout geplakt.
Waarom deze: Twee weken geleden werd Nic de Boer afgestraft omdat hij jullie in een Rover 114 wilde babbelen. Omdat we uiteindelijk allemaal een keer ten onder gaan - en we elkaar graag een hart onder de riem steken - neem ik het voor hem op met misschien wel het leukste cabrioletje dat autoland gezien heeft: vanbuiten dan. Een minuscuul stadsautootje met minimale vaste lasten en uiterlijk om op te vreten. Zie dat snoetje en aanschouw dat kontje: dit is een gebakje waar je elke keer lachend instapt, niet nadenkend over de ontbrekende rolbeugel en de gevolgen daarvan voor de veiligheid. Badend in een natte moesson: het maakt allemaal weinig meer uit: je rijdt Rover. Rover 111 Cabrio.
Minpuntjes: Wat veiligheid betreft is het niet de beste keuze en erg sportief is-ie ook niet. Grote broer 200 Cabrio is dan wellicht een fijnere keuze, wat trouwens ook een aardig begerenswaardig modelletje is onderhand. Alle sportiviteit overboord en nooit meer achterom kijken - je ziet met die kap daar toch vrij weinig - in de aandoenlijkste deelnemer in deze lijst.

Wie heeft de beste knakencabrio gekozen? Laat het weten met een reactie en vergeet niet te stemmen via de poll aan de rechterkant van deze pagina!

Lezersreacties (116)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.