Redactie Raadt Aan: elektro-rakkers!

Fiat Panda Elettra
Fiat Panda ElettraFiat Panda ElettraKia Soul EVKia Soul EVKia Soul EVRenault Zoë IntensRenault Zoë IntensRenault Zoë IntensVolkswagen E-UpVolkswagen E-UpVolkswagen E-Up
Tesla was deze week flink in het nieuws en Audi heeft een volledig elektrische SUV aangekondigd. De hoogste tijd om met de Redactie Raadt Aan naar een volledig elektrische auto te speuren!

De elektrische auto was eerst nog een absolute zeldzaamheid in de prijslijst, maar sinds een aantal jaar is dit type auto gemeengoed geworden. Zodoende is het inmiddels mogelijk om voor een enigszins schappelijk bedrag in een tweedehands elektro-auto te rijden.

Om een beetje diversiteit in onze selectie te krijgen, hebben we besloten het budget op een relatief ruime 35 mille te zetten. De opdracht is echter om als het kan voor flink wat minder een elektrische auto te scoren.

De eisen voor deze week:
Budget: 35.000 euro (maar als het kan graag een stuk lager!)
Bouwjaar: maakt niet uit
Type auto: auto met volledig elektrische aandrijflijn (dus géén plug-inhybride)
Type motor: maakt niet uit
Vermogen: maakt niet uit
Kilometerstand: maakt niet uit

Michiel Willebrands
Merk en model: Fiat Panda Elettra
Bouwjaar: 1992
Kilometerstand: 9.819
Vraagprijs: 18.750 euro
Vermogen: 19 pk
Wat is het: Een volledig elektrische Fiat Panda, die dankzij een enorm accupakket achter de voorstoelen (en nog wat onder de motorkap) maar liefst 1.150 kilo weegt. Voor een moderne auto niet overdreven veel, maar voor zo'n blikken Pandaatje van toen gigantisch - een exemplaar met benzinemotor woog nog geen 700 kilo. De grotere remmen en de steviger ophanging zijn dan ook geen overbodige luxe. Je komt volgens de aanbieder met een vol accupakket ongeveer 200 kilometer ver, maar dan moet je niet harder dan 50 km/h rijden. Harder dan 80 km/h kan hij trouwens sowieso niet.
Waarom deze: Omdat-ie even schattig als uniek is. En omdat je gewoon kunt koppelen en schakelen met deze Elettra, zoals dat ging in de pioniersdagen van het elektrisch rijden; verbrandingsmotor eruit, elektromotor erin en gaan!
Minpuntjes: Eigenlijk te veel om op te noemen, maar daar gaat het nu even niet om. Wil je een bijzonder ding of niet?

Lars Krijgsman
Merk en model: Kia Soul EV(foto's 4, 5 en 6)
Bouwjaar: 2014
Kilometerstand: 7.820
Vraagprijs: 32.895 euro
Vermogen: 110 pk
Wat is het: De leukste Koreaan die je momenteel kunt kopen. De tweede generatie van de Daihatsu Materia-achtige (nog zo'n lolbroek) Kia is bij ons alleen als EV te koop. Je krijgt een pittige, 110 pk en 285 Nm sterke elektromotor waardoor je niet alleen slechts 4 procent bijtelling aftikt, maar ook nog eens met een glimlach van oor tot oor tussen de 160 en 220 km lang kunt rondzoemen. Hij is alleen als Executive te krijgen, dus de uitrusting is lekker compleet: van gescheiden klimaatregeling tot cruisecontrol en van een achteruitrijcamera en een navigatiesysteem tot inklapbare en verwarmbare spiegels en leerafwerking.
Waarom deze: Ik heb een zwak voor gek getekende modellen. Deze Soul is een lekker kolderiek ding dat er wat mij betreft stukken beter uitziet dan de Leaf, die ook voor deze competitie in aanmerking komt. Tegelijk is de Soul stukken meer auto dan een elektrisch Smartje of iets dergelijks. Z'n kleurtje is overigens ook fantastisch.
Minpuntjes: Tja, echt gebruikt is dit exemplaar niet, wat meteen de reden is dat z'n vraagprijs slechts 100 euro onder de nieuwprijs ligt. Ongetwijfeld een demo van Kia.

Alexander Inia
Merk en model: Renault Zoe Intens (foto's 7, 8 en 9)
Bouwjaar: 2013
Kilometerstand: 13.008
Vraagprijs: 16.950 euro
Vermogen: 90 pk
Wat is het: Renaults eerste speciaal als elektrische auto ontwikkelde model. De Zoe heeft het formaat van een Clio, maar door z'n volledig elektrische aandrijflijn voldoet deze auto aan de eisen voor 4 procent bijtelling.
Waarom deze: Simpel: ik vind de Zoe de fraaiste volledig elektrische auto die je voor dit geld kunt krijgen. Verder vind ik het ook prijzenswaardig dat deze Renault vanuit de basis als EV is ontworpen, en dat je hier niet te maken hebt met een omgebouwde auto. De auto is daarnaast bijna nieuw en zeer compleet uitgerust.
Minpuntjes: De actieradius van de Zoe was in de praktijk zo'n 120 km, wat natuurlijk veel minder is dan die van een (minimaal drie keer zo dure) Tesla Model S. En ik vind het wel jammer dat je het accupakket van een Zoe moet huren. Maar ja, deze auto is veel goedkoper dan concurrenten als, ik noem maar iets, de VW E-Up. Je kunt dus een flinke tijd accu's huren voor het geld dat je bespaart.

Marco Gorter
Merk en model: Volkswagen E-Up (foto's 10, 11 en 12)
Bouwjaar: 2014
Kilometerstand: 3.462
Vraagprijs: 22.950 euro
Vermogen: 82 pk
Wat is het: Een Up, maar dan op elektriciteit. In een leuk kleurtje, dat dan weer wel.
Waarom deze: Vooral vanwege dat kleurtje en het feit dat je bij Volkswagen eigenaar wordt van het accupakket. Dit in tegenstelling tot bovenstaande Renault Zoe, waarbij je dus nog vastzit aan een abonnement. Overigens kan het ook een nadeel zijn dat je zelf eigenaar wordt van de accu's, want als ze stuk gaan, is het ook gelijk je eigen pakkie-an. Omdat de Up lekker klein en wendbaar is, is-ie perfect voor in de stad.
Minpuntjes: Je mag in de praktijk blij zijn als je 100 km haalt. Bovendien is het op de snelweg geen overdaad, dus het is vooral voor de korte afstand, in letterlijke zin.

Welke volledig elektrische auto is jouw favoriet? Laat het weten met een reactie en vergeet niet te stemmen via de poll aan de rechterkant van de pagina!

Lezersreacties (85)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.