Raad van State zet vraagtekens bij hogere verkeersboetes
"Geen goede reden"
Er worden opnieuw vraagtekens gezet bij de verhoging van boetes voor lichte verkeersovertredingen. Volgend jaar moeten die boetes 10 procent omhoog van demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, maar de Raad van State vindt haar reden hiervoor niet goed.
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz verhoogt de boetes voor lichte verkeersovertredingen volgend jaar met 10 procent om gaten in de begroting te dichten. Dat meldde ze eerder in een brief aan de Tweede Kamer. "Geen goede reden", zo oordeelt de Raad van State in haar advies. Volgens de belangrijke kabinetsadviseur zijn de boetes namelijk bedoeld om het verkeer veiliger te maken. "De hoogte van de boete moet dus ook in verhouding staan tot de aard en ernst van de verkeersovertreding", aldus het adviesorgaan. De Raad van State wil dat de effecten van de hogere boetes eerst worden onderzocht. Als deze niet bevorderlijk zijn voor de verkeersveiligheid adviseert ze om het boetebedrag niet te verhogen.
Met het verhogen van de boetes gaat Yeşilgöz ook in tegen een eerder verschenen rapport van het OM. Daarin staat dat de verkeersboetes voor lichte overtredingen als door rood rijden en zware vergrijpen als met alcohol op achter het stuur zitten te weinig uiteenlopen en daarom uit balans zijn. Het OM pleit er dan ook voor om de boetes voor zwaardere overtredingen te verhogen, of het bedrag voor lichte verkeersovertredingen te verlagen, of een combinatie van die twee.
Ondanks dit advies blijft het kabinet vooralsnog bij de verhoging van 10 procent bij lichte verkeersovertredingen. De Raad van State sluit zich aan bij het OM en vraagt om een toelichting waarin duidelijk wordt dat de boetebedragen "zich tot elkaar verhouden". Als dit niet mogelijk is, vindt het adviesorgaan dat de boetes voor lichte verkeersovertredingen niet mogen worden verhoogd. Het OM pleitte er zelfs voor om de boetes voor bepaalde overtredingen met 30 procent te verlagen.