'Porsche-Piëch-familie stuurde VW-topman Diess weg'

'Laatste' bondgenoten

Herbert Diess Volkswagen

Het plotselinge vertrek van Volkswagen Group-CEO Herbert Diess is naar verluidt in gang gezet door de familie Porsche-Piëch. Het geduld bij die 'laatste bondgenoten' van Diess binnen de top van het concern zou opgeraakt zijn.

Afgelopen vrijdagavond kwam plotseling het nieuws naar buiten dat Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Group, opstapt. De lezing was toen dat hij 'met wederzijdse goedkeuring opstapt', maar het kan natuurlijk niet als een verrassing komen dat het vertrek niet uit Diess' eigen ideeënkoker is gekomen. Automotive News meldt op basis van ingewijde bronnen dat Diess zijn biezen moet pakken omdat de familie Porsche-Piëch het vertrouwen in hem heeft opgezegd.

Die familie, nazaten van Porsche-oprichter Ferdinand Porsche en voormalig Volkswagen-coryfee Ferdinand Piëch, gold juist bij eerdere worstelingen van Diess binnen het concern als belangrijke bondgenoot van de topman. In december werd Diess juist nog door de familie 'gered', toen het voor het aanhouden van de topman stemde. De Porsche-Piëch-familie heeft binnen de raad van bestuur een meerderheidsstem en kon dit zodoende voor elkaar spelen. Destijds bleef de familie nog achter Diess staan, ondanks kritiek over zijn plannen om veel banen te schrappen en zijn worstelingen met de werknemersbond.

Nu is de maat voor de machtige erfgenamen kennelijk vol. Automotive News meldt dat onder meer het teleurstellende verloop van het Cariad-project de druppel lijkt te zijn. Die dochteronderneming van de Volkswagen Group is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van software voor toekomstige EV's, maar presteert niet naar behoren. Diess staat echter ook te boek als een behoorlijk progressieve leider die risicovolle stappen en hervormingen voor een sterke elektrische toekomst niet schuwt. Een houding die hem binnen de top van Volkswagen meermaals niet in dank is afgenomen. Met Oliver Blume, de CEO van Porsche, krijgt Volkswagen waarschijnlijk een conservatiever ingestelde topman aan het roer.

Diess (63) zou vrijdag direct na terugkomst van een zakentrip in de VS het besluit te horen hebben gekregen en vervolgens na overleg met juridische adviseurs akkoord gegaan zijn met het vertrek en de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Naar verluidt kan Diess nog op een flinke som geld rekenen. Diess zou volgens zijn eerder dit jaar ingegane nieuwe contract nog tot oktober 2025 aanblijven en zou hiervoor ondanks zijn vertrek alsnog de volle mep (tientallen miljoenen) betaald krijgen. Kennelijk is het de Volkswagen Group veel waard om een ander aan het roer te zetten.

Lezersreacties (122) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.