Porsche 911 krijgt dashboard van koffiepulp

Lekker herwinnen

Ian Callum Porsche 911
Ian Callum Porsche 911Ian Callum Porsche 911Ian Callum Porsche 911Ian Callum Porsche 911Ian Callum Porsche 911Ian Callum Porsche 911Ian Callum Porsche 911Ian Callum Porsche 911

Kurk, vloermatten van gerecyclede visnetten en deurpanelen van hergebruikte PET-flessen: anno 2023 vind je steeds vaker dergelijke als duurzaam bestempelde materialen in auto's. Dat gaat in de toekomst mogelijk nog verder. Wat te denken van een Porsche 911 met koffiepulp op het dashboard?

In de jacht naar de toepassing van zoveel mogelijk 'duurzame' materialen liet Skoda al eens een Octavia zien waarin het diverse sierstrips en zelfs de deurpanelen had gemaakt van grassoorten en zelfs suikenbietenpap. Vandaag hebben we een Porsche 911 voor je in de aanbieding waarin we nog meer bijzondere materialen vinden, waaronder koffiepulp. Vrees niet: de nieuwe 911 krijgt geen uit koffiedrab opgetrokken binnenste. We hebben hier te maken met een project van Callum Designs, het design- en ontwikkelingsbureau van voormalig Jaguar- en Aston Martin-ontwerper Ian Callum.

Callum Designs heeft samen met het Engelse Ottan het interieur van een klassieke 911 volgestopt met bijzondere materialen. Zo mengt de bedrijven eierschalen met hars om een gladde, ondoorzichtige vervanger van kunststof te maken met een glanzend of mat oppervlak. 78 procent van dit materiaal bestaat uit herwonnen grondstoffen. Volgens Callum Designs kunnen er walnootschillen aan worden toegevoegd om het percentage herwonnen materialen op te schroeven naar 84 procent. Meer opvallend materiaalgebruik: overjarige linzen als basis voor een transparant materiaal waarvan je onder meer koplampbehuizingen kunt maken. Verder zou koffiepulp te gebuiken zijn voor de afwerking van het dashboard. Van boombladeren zeggen Callum Designs en Ottan een materiaal te kunnen maken dat houtfineer kan vervangen. De twee bedrijven passen ook materiaal toe dat niets met de voedingsindustrie te maken heeft. Zo gebruikt Callum gerecycled textiel en kunststof voor onder meer het tapijt en de stoelbekleding.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (14) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum