Over de grens: Toyota Etios met knoppenbrij

Topversie voor budgetmodel

Toyota Etios Platinum
Toyota Etios PlatinumToyota Etios PlatinumToyota Etios PlatinumToyota Etios PlatinumToyota Etios PlatinumToyota Etios PlatinumToyota Etios PlatinumToyota Etios PlatinumToyota Etios Platinum
Vandaag kijken we weer over de grens om te kijken wat men aldaar voor fraaie spullen kopen kan. Op deze druilerige woensdag stappen we digitaal in in de Toyota Etios Platinum, een gloednieuwe topversie van een budgetmodel.

Hoewel de strategie van de wereldauto in opkomst is, bieden autofabrikanten per afzetmarkt nog altijd verschillende modellen aan. Sommige daarvan zijn daardoor onbekend of onderbelicht gebleven. Vandaag schijnen we een lichtje op de Toyota Etios: hier onbekend, in Zuid-Amerika een succesnummer.

Maandelijks zet Toyota zo'n 5.000 tot 6.000 stuks van de Etios weg, een model dat wat formaat betreft te vergelijken is met de Yaris, maar daar niet op is gebaseerd. De auto is als hatchback (Etios Livia) en als sedan leverbaar - net als de Yaris in andere landen - en verscheen in 2010 op de markt in Zuid-Afrika. Sinds 2012 rollen de Etiossen ook in Brazilië van de band. Het is dat Zuid-Amerikaanse land waar nu de Platinum is gelanceerd, een met lekkernijen volgestopte topversie. De auto kruist er de degens met auto's als de Chevrolet Sail en Ford Fiesta.

De compacte Toyota's krijgen als Platinum een hele lading chroomwerk over zich heen. Ook sportieve aankleding als sideskirts, een achterspoiler en lichtmetalen15-inchwielen zorgen ervoor dat ook je buurman weet dat jouw Etios duurder is dan de zijne. Het interieur wordt afgewerkt met pianolak en het analoge instrumentarium maakt plaats voor een digitaal exemplaar. Zaken als cruisecontrol en stuurwielbediening voor het infotainmentsysteem laten het geheel niet overzichtelijker ogen.

Onder de kap ligt een 1,5 liter metende VVT-i-flexfuel-viercilinder - een krachtbron die uiteraard ook ethanol lust - die 107 pk opwekt. Schakelen gaat door middel van een viertrapsautomaat. De luxueuze versie moet eveneens over betere geluidsisolatie beschikken dan zijn mindere broeders. In Brazilië kost de Etios Platinum als sedan 65.990 reals, zo'n 18.000 euro. De hatchback is met een prijs van 62.490 reals (17.000 euro) iets goedkoper.

PRIVATE LEASE Toyota

Lezersreacties (15) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.