Oud Volkswagen-topman Winterkorn komt voor de rechter

Zaak kan gevoerd worden

Martin Winterkorn Volkswagen

Er zit weer wat schot in de juridische afwikkeling van het emissieschandaal bij de Volkswagen Group. Voormalig topman Martin Winterkorn moet voor de rechter verschijnen.

Het is alweer dik een jaar geleden dat Winterkorn (73) officieel aangeklaagd werd door de Duitse justitie voor zijn rol in 'Dieselgate'. Vandaag heeft de rechter in Braunschweig (nabij 'VW-hoofdstad' Wolfsburg) groen licht gegeven voor verdere rechtsgang rond de oud-CEO. De hoofdaanklacht blijft fraude en het gerechtshof heeft nu helder wat er concreet ten laste gelegd wordt: "De aanklacht wegens fraude draait om 9 miljoen auto's die verkocht zijn in Europa en de Verenigde Staten. De schade voor de kopers bedraagt mogelijk €100 miljoen", aldus het gerechtshof in Automotive News.

Daarnaast zijn er nog kleinere aanklachten. Tenminste één belangrijke aanklacht, vertrouwensbreuk, wordt niet meegenomen in het proces. Het is nog niet helder wanneer de rechtszaak van start gaat. Winterkorn wacht het tot op heden af als pensionado. Hij trad in 2015 af als CEO en had naar eigen zeggen ten tijde van de emissiefraude geen weten van deze gang van zaken. De aanklager, het OM van Braunschweig, meent echter van wel en het lijkt erop dat het Duitse gerechtshof nu genoeg heeft gezien om Winterkorn inderdaad voor te laten komen. Behalve de gewezen topman moeten er nog vier andere niet nader genoemde (voormalige) topfunctionarissen van de Volkswagen Group voorkomen.

Lezersreacties (34) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.