Ook Ford keert zich tegen Euro 7

'Remt elektrische transformatie af'

Ford Focus

De roep om de door de Europese Commissie geplande Euro 7-uitstooteisen te herzien of zelfs te schrappen wordt steeds luider. Nu schaart ook Ford zich in het rijtje fabrikanten dat zich tegen de huidige plannen uitspreekt.

Na onder meer Volkswagen, Stellantis en Mercedes-Benz spreekt ook Ford zich nu uit tegen de Euro 7-norm van de EU zoals deze nu op tafel ligt. Die uitstooteisen liggen momenteel zwaar onder vuur vanuit de autobranche, onder meer omdat ze flinke ontwikkelingskosten met zich meebrengen. Martin Sanders, nota bene de topman van Fords elektrische Model e-divisie, schaart zich nu publiekelijk achter kritiek vanuit brancheorganisatie ACEA.

In een videoboodschap namens de ACEA en op zijn eigen Twitter-account deelt Sanders zijn zorgen over Euro 7. "Bij Ford omarmen we volledig het Europese beleid voor een volledig elektrische toekomst, maar de onlangs voorgestelde Euro 7-verordening - indien goedgekeurd in zijn huidige vorm - zal decarbonisatie belemmeren en de transformatie naar een volledig elektrische toekomst vertragen." Volgens Sanders is het bovendien slecht voor de concurrentiepositie van de Europese auto-industrie, zoals de ACEA eerder ook al stelde. "Dat terwijl andere wereldregio's juist de industrieën stimuleren en de transformatie ondersteunen."

De Ford Model e-voorman zegt dat Ford, dat in 2030 in Europa overigens al enkel elektrische modellen verkoopt, wil meewerken aan het opnieuw uitdenken van de Euro 7-regels. Sanders heeft het over een "uitgebalanceerd Euro 7 dat zorgt voor schonere lucht en tegelijk het concurrentievermogen van de industrie in stand houdt." Mogelijk doelt hij daarbij, net als de acht EU-lidstaten die zich openlijk tegen de huidige plannen keren, op het deel over uitlaatemissies met de wens dat dat gelijk blijft aan Euro 6.

PRIVATE LEASE Ford

Lezersreacties (112)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens