Voor de looks, zuinigheid of topsnelheid: auto’s met afgedekte achterwielen
Of het nu om esthetische redenen is, voor een lager verbruik of een hogere topsnelheid, in de geschiedenis van de auto zijn er allerlei redenen geweest om de achterwielen aan het zicht te onttrekken. Zeven voorbeelden van auto's met afgedekte achterwielen!
Citroën Ami 6 (1961)
In de jaren 60 en een groot deel van de jaren 70 zie je bij de meeste Citroëns slechts de onderste helft van het achterwiel. De Ami is daar geen uitzondering op.
DeSoto Airflow (1933)
Als luxe-label van Chrysler krijgt DeSoto de nodige speelruimte. Dat resulteert onder andere in de gestroomlijnde Airflow met zijn gesloten achterwielkasten.
GM Runabout Concept (1964)
Bij de driewielige GM Runabout, bedacht als boodschappenauto van de toekomst, zijn de wielen zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken. Zo lijkt hij meer op een straaljager of raket.
Honda Insight (1999)
Omwille van een uiterst laag verbruik krijgt Honda’s eerste hybride achter gesloten wielkasten. Hierdoor doet het tweezittertje enigszins denken aan de GM EV1.
Lincoln Continental Town Car (1977)
De luxelabels van GM en Ford, Cadillac en Lincoln, hebben decennia lang grote landjachten in het gamma waarbij de dorpels keurig lijken over te gaan in de achterbumper. De achterwielen krijg je niet of nauwelijks te zien.
Peugeot 402 (1935)
Geïnspireerd door de DeSoto Airflow geeft Peugeot de 402 deksels in de achterspatborden mee. Het kunstje wordt ook toegepast bij de compactere 302 en de nog iets kleinere 202.
Porsche 356 SL (1951)
De Jaguar XJR-9 waarmee Jan Lammers in 1988 de 24 uur van Le Mans wint, heeft achter dichte wielkasten, de Engelsen lijken beïnvloed door de Porsche 356 uit 1951, die ook zelfs nog dichte wielkasten aan de voorkant heeft.
Dat het afdekken van achterwielen automakers nog steeds bezighoudt, zagen we onlangs nog bij de Lightyear One. Of wat te denken van de Volkswagen XL1, al moeten we erbij zeggen dat het vooral experimentele projecten betrof, waarbij de Volkswagen het overigens wel tot serieproductie schopte.