Nieuwe Peugeot 308: direct als plug-in hybride
Twee plug-in hybride aandrijflijnen, ook benzine- en dieselmotoren
Na een kleine acht jaar stuurt Peugeot de tweede generatie 308 met pensioen. Dít is de nieuwe 308, een ontzettend scherp gesneden hatchback die in de tweede helft van dit jaar op de markt komt. De C-segmenter komt op de markt met twee plug-in hybride aandrijflijnen, maar krijgt ook conventionele benzine- en dieselmotoren.
Highlights
- Fors langer dan vorige 308
- Twee plug-in hybride aandrijflijnen
- Agressief design en nieuwe i-Cockpit
- In de tweede helft van 2021 op de markt
Stellantis heeft het er maar druk mee. Onlangs werd de DS 4 aan een nieuwe generatie geholpen en later dit jaar brengt het de nieuwe Opel Astra op de markt. Nu is het echter de beurt aan de Peugeot 308 om op de schop te worden genomen. De nieuwe 308 staat op een doorontwikkeling van het EMP2-platform dat ook al onder het vorige model zat. Die grondig herziene basis zorgt er onder meer voor dat de Peugeot 308 een behoorlijke groeispurt heeft gemaakt.

Peugeot 308
De nieuwe 308 is met zijn lengte van 4,37 meter maar liefst 11 centimeter langer dan zijn voorganger. De wielbasis groeit mee en wel met 5,5 centimeter tot 2,68 meter. De derde generatie is naast langer ook lager dan zijn voorganger (-2 cm). Met name de achterpassagiers profiteren van de extra centimeters. De bagageruimte van de nieuweling is met 412 liter opmerkelijk genoeg iets kleiner dan die van de 308 die nu nog bij de dealers staat. Dat is verre van een ramp, hij troeft er de Golf (381 liter) en Focus (375 liter) namelijk eenvoudig mee af. Gooi je de achterbank plat, dan kun je 1.323 liter aan materiaal verstouwen. Later komt er natuurlijk ook weer een 308 SW, maar daarover laat Sochaux nu nog niets los.

Peugeot 308
Plug-in hybride
Wie een beetje bekend is met het EMP2-platform, weet dat het geschikt is voor plug-in hybride aandrijflijnen. De Peugeot 308 krijgt derhalve voor het eerst in zijn bestaan stekkeruitvoeringen. De krachtigste bestaat uit een 180 pk 1.6 PureTech-benzinemotor. Samen met een 110 pk elektromotor die in de achttraps automaat is verwerkt is de aandrijflijn goed voor een systeemvermogen van 225 pk. De 308 Hybrid 225 geheten plug-in hybride heeft een 12,4 kWh accupakket dat hem een elektrische actieradius van 59 kilometer oplevert. Ook is de 308 er straks als Hybrid 180, een 180 pk sterke plug-in hybride met een 150 pk benzinemotor en dezelfde elektromotor van 110 pk als de Hybrid 225. Deze versie heeft ook een 12,4 kWh accu en perst daar volgens Peugeot 60 kilometer elektrische actieradius uit. De bagageruimte van de 308 Hybrids is door de plaatsing van het accupakket wel iets kleiner. Hij slokt namelijk 361 in plaats van 412 liter op. Een 3,7 kW 1-fase boordlader is standaard, een 7,4 kW 1-faselader is optioneel. Een cyaankleurig ledje in de binnenspiegel van de Hybrid-versies laat aan de buitenwereld weten dat de 308 elektrisch zijn meters maakt. Prettig voor wie daar graag mee te koop loopt.
Benzine én diesel
De nieuwe Peugeot 308 is ook te bestellen met de bekende PureTech 110- en PureTech 130-benzinemotoren. De 110 pk sterke 1.2 valt alleen aan een handgeschakelde zesbak koppelen, de 130 pk 1.2 is behalve met handbak ook met achttraps automaat te bestellen. Dieselen kan ook en wel met een 1.5 BlueHDi van 130 pk, die zowel met handbak als met automaat leverbaar wordt.

Peugeot 308
Exterieur
De nieuwe Peugeot 308 heeft een opvallend agressief front met sterk geknepen en daarmee venijnig kijkende ledkoplampen. Led-matrixkijkers zijn op de GT en GT Pack standaard. De nieuwe huisstijl van Sochaux brengt de kenmerkende slagtanden, verticale ledstrips die fungeren als dagrijverlichting en richtingaanwijzers, naar de 308. De kentekenplaat aan de voorkant verhuist een verdieping omlaag. Centraal op de neus het nieuwe Peugeot-embleem dat teruggrijpt op het verleden. Dat logo verdient extra aandacht, zo lijken de Peugeot-ontwerpers te hebben gedacht. De structuur van de grille lijkt er namelijk min of meer naartoe te vloeien. Achter het logo heeft Peugeot de radar voor de passieve- en actieve veiligheidssystemen verwerkt. De motorkap is langer en loopt beduidend minder sterk af dan het exemplaar van zijn voorganger. Het geeft de 308 een extra bijterig aangezicht.

Peugeot 308
Van opzij bezien laat de nieuwe 308 iets van zijn bloedlijn zijn. Zo lijkt de raampartij sterk op die van zijn voorganger. Ook de manier waarop de achterruit de C-stijl in snijdt, herkennen we van zijn voorganger die nu nog in de showrooms staat. Wel is de achterspoiler een stukje gegroeid. Helemaal achterop is de 308 duidelijk een grote broer van de 208. Ook hier vrij platte, donkere led-achterlichten die met behulp van een zwarte strook met elkaar verbonden zijn. De kentekenplaat zakt ook hier een verdieping en zit nu net als bij de 208 in de een contrasterend inzetstuk in de achterbumper. Daarin is nu ook het mistachterlicht en de achteruitrijverlichting ondergebracht. Pontificaal op de achterklep natuurlijk het nieuwe Peugeot-logo.

Peugeot 308
Interieur en gadgets
De Peugeot 308 heeft een herkenbaar interieur dat toch volledig nieuw is. Net als bij de vorige i-Cockpits zit het thans digitale instrumentarium relatief hoog achter een klein stuurwiel en is de rest van het dashboard in zekere zin om de bestuurder heen gebouwd. Opvallend is de gewijzigde plaatsing van het 10-inch infotainmentsysteem. Dat staat namelijk niet meer boven de ventilatieroosters centraal op het dashboard, maar zit nu nu een stuk lager. Via draadloze screen mirroring zijn twee telefoons met het systeem te verbinden. De software is volledig nieuw en is volgens Peugeot in hoge mate aanpasbaar. Wie "Oké Peugeot" zegt, kan het systeem opdrachten geven door er tegen te babbelen.
Eronder zit een paneel met aanraakgevoelige snelkoppelingen van het infotainmentsysteem, waaronder een sneltoets om direct de klimaatregeling te bedienen. Fysieke knoppen zijn er nog wel, die zitten direct onder het paneel met snelkoppelingen.

Peugeot 308
De overkapping van het 10-inch digitale instrumentarium loopt over in een brede en hoog in de cockpit lopende strip waarin de ventilatieroosters zijn verwerkt. Achter het infotainmentscherm zit sfeerverlichting die het dashboard tot de portieren toe verlicht met een gloed van een van de acht beschikbare kleuren. De deurpanelen zijn afhankelijk van het uitrustingsniveau afgewerkt met kunstleer, stof, alcantara en aluminium delen.
Nog iets opvallends: de balk die de middentunnel en de middenconsole met elkaar verbindt, is een stuk korter en zit nu direct naast de bestuurder in plaats van aan de zijde van de bijrijder. Daarin is onder meer Driving Style Selector waarmee je uit diverse rijmodi kunt kiezen. Erboven zit de 'schakelaar' om de automaat mee te bedienen verwerkt. Geen fraai knuppeltje meer dus. In het nisje tussen middenconsole en middentunnel heeft Peugeot een inductielader ondergebracht. Een elektrische handrem is standaard, hetzelfde geldt voor voorruitverwarming.
Veiligheidssystemen
Geen nieuw model zonder actieve en passieve veiligheidssystemen. De jongste Peugeot 308 komt eind dit jaar dan ook op de markt met het Drive Assist 2.0-pakket, dat onder meer adaptieve cruise control met stop & go-functie en een actieve rijstrookassistent naar de Peugeot 308 brengt. De adaptieve cruise control past onder meer de snelheid aan op basis van verkeersborden en remt tot een snelheid van 180 km/h ook automatisch af voor bochten. Tussen de 70 en 180 km/h is de 308 in staat auto's zelf in te halen. De 308 is verder beschikbaar met onder meer dodehoekdetectie, een 180-graden achteruitrijcamera, 360-graden parkeerhulp en automatisch grootlicht.
Prijzen zijn er nog niet, die volgen in de aanloop naar de marktintroductie die in de tweede helft van dit jaar plaatsvindt.
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
PRIVATE LEASE Peugeot 308
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Nieuwe Dacia Duster scherper dan ooit - Vooruitblik

Praktijkverbruik Nissan Qashqai: welk verbruik realiseert populaire cross-over?

Praktijkverbruik: is de Audi A1 (2010 – 2018) een zuinige keuze?

Classics - Deze Volkswagen Polo G40 kent bijna niemand

Designreview Alfa Romeo Tonale: 'simpelweg aanstootgevend'

Bij de eerste BMW X3 moesten we echt zoeken naar concurrenten
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (149) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.