Nieuwe angst voor roestduivel

De roestgevoeligheid van nieuwe automodellen

Roest
AutoWeek 04 2019
AutoWeek 04 2019

Je leest het in AutoWeek 04 2019

Moderne auto’s roesten niet meer, zo horen we mensen regelmatig zeggen. Nou, dat doen ze wel degelijk! Zweedse experts onderzoeken al jarenlang nieuwe auto’s op roestsporen en trekken vervolgens aan de bel. De roestdetectives weten nu al welke auto’s over een paar jaar gaan roesten.

Roest is de grote vrees van elke autobezitter en wat dat betreft heeft de autowereld beroerde tijden beleefd. Gelukkig is het de laatste decennia veel beter gesteld met de roestbescherming van auto’s en er is haast geen fabrikant die niet sowieso 12 jaar garantie geeft tegen doorroesten van binnenuit. Maar het gevaar is nog niet geweken: sommige auto’s lopen wel degelijk risico om op termijn bezoek te krijgen van de gevreesde roestduivel, weet Thomas Widström (54), die in Stockholm leiding geeft aan het bedrijf Rostsydds-metoden (in het Nederlands roestbeschermingsmethoden). Hij test voor het blad Vi Bilägare (‘Wij autobezitters’) nieuwe auto’s, die het door de strenge Zweedse winter met een grote hoeveelheid strooizout zwaar te verduren krijgen en hij ziet dat de bescherming bij sommige merken minder is geworden. Met haast microscopische precisie bestudeert hij de constructie van auto’s en geeft op basis van zijn bevindingen auto’s een waardering op een schaal van vijf sterren. Die vijf sterren worden zelden uitgedeeld; het zwaartepunt zit bij drie. Opvallend: Japanse merken, geroemd om hun betrouwbaarheid, presteren niet goed als het gaat om roestbescherming.

ÉÉN STER VOOR HONDA JAZZ

De Honda Jazz die in 2016 werd beoordeeld, wist zelfs maar één ster veilig te stellen. Op de lijst met zwakke punten stonden: slecht afgedichte portierhoeken, motorkap en achterklep, overlappingen bij de dorpels en een ontbrekende roestbescherming in de stijlen. En dan was de Jazz ook nog eens voorzien van vilten afdekplaten met een isolatiemassa die vocht aantrekt aan de onderzijde. “Over het algemeen laten de Japanse autofabrikanten het bij een grondlak en een deklak, terwijl de Europese fabrikanten de holle ruimtes vaak vullen met wax.” De eerstgenoemde aanpak is niet toereikend in de strenge Zweedse winter. Als gevolg daarvan scoren de modellen van Nissan en Toyota vaak maar twee sterren. Mazda scoort in dat opzicht beter. Nadat roestproblemen bij de Mazda 6 de kop opstaken, worden de exemplaren die bestemd zijn voor de Scandinavische markt nabehandeld in de importhaven Zeebrugge.

Ook Mercedes-Benz heeft na het roestdrama bij de E-klasse van modelreeks W210 de exemplaren voor Zweden in werkplaatsen laten behandelen. Inmiddels wordt in de fabriek bij alle modelreeksen een speciale roestbescherming door gevoerd voor Scandinavië en Canada. Met resultaat: bij de S-klasse vonden de onderzoekers geen toekomstige roest problemen, met een score van vijf sterren tot gevolg. Nederlandse klanten profiteren echter niet van deze speciale antiroestbehandeling, ook omdat de Nederlandse omstandigheden wat milder zijn.

FORD: TWEE STERREN

Bij Ford is het van hetzelfde laken een pak: lange tijd verlieten de auto’s de fabriek met een uitgebreide roestbescherming. Dat is blijkbaar verleden tijd: alle drie de modellen die in 2018 werden onderzocht – de EcoSport, de Focus en de S-Max – alsmede de Fiesta die we in 2017 onder de loep namen, kregen slechts twee sterren. De Audi A8 en de A6 behaalden daarentegen de maximale score. De andere auto’s van het Volkswagen-concern weten vier sterren in de wacht te slepen. De verse Volkswagen T-Roc en de Skoda Karoq gaan juist met maar drie sterren naar huis. Ook bij de Fransen zien we een gemengd beeld: de Renault Espace scoort vijf sterren, de Peugeot 308 krijgt er maar drie.

ONDERSTEL GEVOELIG

De roestgevoeligheid gaat volgens expert Thomas Widström twee kanten op. De roest krijgt minder vat op portieren en spatborden, maar bij het onderstel slaat de roestduivel juist vaker toe. Dit is het gevolg van grote afdekplaten die de aerodynamische eigenschappen verbeteren, maar in de ogen van Widström zijn die een absolute ramp. Hieronder verzamelt zich namelijk vocht en vuil, zodat roest vrij spel heeft. Daarom wordt aangeraden auto’s in gebieden met extreme klimaatomstandigheden te (laten) nabehandelen. Roest is namelijk niet alleen een cosmetisch probleem.

Vi Bilägare heeft een botsproef laten uitvoeren met een Mazda 6 Sportbreak uit 2004 volgens de Euro NCAPnorm. Waar de Mazda in nieuwstaat ooit vier sterren scoorde, krijgt de sterk door roest aan getaste tweedehands Mazda 6 er nog maar drie. Bij een roestige Golf V uit modeljaar 2006 was de structuur lang niet zo sterk aangetast, zodat de crashbescherming nog bijna net zo goed was. Wie zichzelf wil beschermen tegen een minder wordende veiligheid en roest, kan beter een Audi, BMW, Renault of een oudere Volvo kopen. Dat is de conclusie van Vi Bilägare.

De experts houden al bijna 30 jaar een uniek roestregister bij, waarvan online de resultaten teruggezocht kunnen worden tot het jaar 1998. Inmiddels staan er circa 500 auto’s in het register. Aan de hand van de verzamelde data kunnen we maar tot één conclusie komen: de roestduivel loert op een comeback.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.