Nederlanders rijden langer door met auto dan ooit tevoren

Liever oud dan nieuw

autodemontage sloop sloperij gebruikte onderdelen arn

Particulieren kiezen vanwege de hoge prijzen van auto's vaker voor een occasion en inmiddels is een auto 19,8 jaar oud als hij wordt gesloopt.

Dat is te lezen in een studie naar de vooruitzichten voor de autobranche van ING voor 2025. De verkoop van nieuwe auto’s zakt dit jaar naar verwachting van 381.000 naar 370.000 stuks. Die neergang is voor een deel een echo van de coronatijd, toen bedrijven relatief weinig zakelijke auto’s kochten en er nu dus minder hoeven te vervangen. Een leasecontract is doorgaans voor drie tot vijf jaar. De verkoopcijfers zijn nog steeds mager vergeleken met 2019 toen er 446.000 nieuwe auto’s werden verkocht.

De dalende verkoop van nieuwe auto’s komt echter ook door de prijs. Gemiddeld kostte een nieuwe auto vorig jaar 48 mille, en een gemiddelde elektrische auto €52.500. Een nieuwe auto is voor heel veel mensen domweg veel te duur. De hoge prijs van nieuwe auto’s vergeleken met onze buurlanden is een langjarige klacht van de autobranche. Zij wijzen naar de hoge autobelastingen in Nederland waardoor het Nederlandse wagenpark oud is en daardoor minder schoon dan zou kunnen.

Particulieren kiezen ervoor om langer door te rijden en schuiven de overstap naar elektrisch voor zich uit. Die keuze wordt nog eenvoudiger doordat de prijzen van tweedehands auto’s naar verhouding lager zijn dan vorig jaar. Wat volgens ING ook meespeelt in de aarzeling om een nieuwe auto te kopen: de files. In 2024 was het fileleed 8 procent hoger dan een jaar eerder. ING constateert dat het autobezit met 9 miljoen exemplaren op recordhoogte zit in Nederland, maar dat de vernieuwing en dus de vergroening juist heel langzaam gaat.

Pas na bijna twintig jaar naar de sloop

Maar liefst 27 procent van de auto’s is ouder dan 15 jaar, dat was tien jaar geleden nog maar 17 procent. De gemiddelde leeftijd van een auto is 12 jaar en pas met 19,8 jaar belandt een doorsnee auto op de sloop, dat is dik twee jaar ouder dan tien jaar geleden. Niet eerder werden auto’s zo oud. Dat bejaarde wagenpark is niet per definitie ongunstig voor de autobranche, want doordat de auto’s op de Nederlandse wegen op leeftijd komen is er ook meer onderhoud nodig. En door de behoefte aan tweedehands auto’s kan de occasionhandel een goed jaar tegemoet zien.

Nieuwe auto’s zijn vooral weggelegd voor zakelijk rijders. Liefst 65 procent van de nieuw verkochte auto’s zijn zakelijke aankopen, en voor elektrisch ligt dat nog een dikke 10 procent hoger. ING heeft dat percentage afgelopen jaren zien stijgen als gevolg van forse prijsstijgingen, weinig kleine middenklasseauto’s en aarzelingen over elektrisch rijden.

Lezersreacties (170)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.