Musk: 'Chiptekort grootste uitdaging voor Tesla'
Toch problemen
Het chiptekort in de wereldwijde autosector is momenteel de grootste uitdaging voor Tesla. Dat heeft topman Elon Musk op Twitter gezegd.
Volgens Musk kopen bedrijven nu veel meer computerchips op dan ze daadwerkelijk nodig hebben uit vrees later een tekort te hebben. Hij vergelijkt dit met het massale gehamster van toiletpapier door consumenten aan het begin van de coronapandemie. Musk zegt dat Tesla nu vooral kampt met problemen bij de toelevering van zogeheten microcontrollers die worden gebruikt om elektronische apparatuur te besturen. "Ik heb nog nooit zoiets gezien. Elk bedrijf is nu aan het bijbestellen uit angst om zonder te komen zitten, net als het tekort aan toiletpapier, maar dan op een epische schaal", aldus Musk.
Tesla is bezig de prijzen van zijn auto's te verhogen vanwege de stijgende grondstofprijzen en verstoringen bij de toelevering, zei Musk eerder deze week. Zeker een merk als Tesla wordt al snel hard geraakt door het chiptekort, aangezien de modellen van Tesla bomvol high tech-technologie zitten. Tesla waarschuwde in januari al dat het door het chiptekort mogelijk productie terug zou moeten gaan schroeven. Bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers berichtte het nog dat het de gevolgen van de chipcrisis tot dan toe had weten te omzeilen, onder meer door over te stappen op andere microcontrollers waarvan de voorraad minder hard geraakt was. Uit de woorden van Musk kunnen we echter opmaken dat Tesla nu toch ook tegen problemen aan loopt.
Vanwege het gebrek aan chips hebben veel grote autobedrijven fabrieken of productielijnen moeten stilleggen. Volgens onderzoeker AlixPartners loopt de wereldwijde autosector dit jaar naar schatting 110 miljard dollar aan omzet mis door het chiptekort. Chipbedrijven zoals het Taiwanese TSMC hebben aangekondigde de productie te gaan verhogen om zo automakers te helpen. Maar het tekort zal naar verwachting nog wel enige tijd voortduren.