Brand bij Tesla-fabriek Duitsland: linkse radicalen claimen 'aanslag'

Militante tegenstanders

Tesla Gigafactory Berlijn

Er heeft afgelopen nacht brand gewoed op het terrein van de nieuwe Tesla-fabriek in Duitsland, nabij Berlijn. Op een extreemlinkse website eist een groep radicalen de verantwoordelijkheid op.

Op zo'n 500 meter van het bouwterrein van Tesla's eerste Europese autofabriek bij Grünheide, aan de zuidoostrand van Berlijn, brak vannacht brand uit in hoogspanningskabels. De kabelbrand brak omstreeks 02.50 uur uit. Het vuur werd ontdekt doordat ook zo’n drie vierkante meter van het omliggende bosperceel in brand stond. Het is er gortdroog door drie warme zomers op rij en nauwelijks regen. De stroomtoevoer naar het bouwterrein zou volgens RBB enige tijd onderbroken zijn geweest door de brand, maar door noodvoorzieningen kort erna weer hervat zijn.

Uit de eerste bevindingen is gebleken dat de zes bovengrondse stroomkabels van buitenaf zijn beschadigd, meldt de politie van de deelstaat Brandenburg. De politie gaat volgens de publieke omroep RBB uit van een doelgerichte aanslag waarbij een vuurversneller is gebruikt en sluit een politiek motief niet uit. Speurders van de deelstaatrecherche krijgen bij hun onderzoek daarom bijstand van collega's van de staatsveiligheid.

Die laatsten houden zich bezig met de bestrijding van politiek gemotiveerde misdaad en onderzoeken de echtheid van het bericht op een radicaal-linkse site waarin de aanslag wordt opgeëist. ‘Tesla is niet groen, noch ecologisch of sociaal’, schrijft de ‘vulkaangroep’ op indymedia.org. De groep claimt de stroomtoevoer naar de bouwplaats te hebben onderbroken door het in brand steken van de zes hoogspanningskabels.

Het is niet de eerste keer dat Tesla te maken krijgt met tegenstand vanuit burgers bij de bouw van de fabriek. Eerder werd er al gedemonstreerd tegen de fabriek vanwege mogelijke verstoring van de lokale fauna. Ook uitten omwonenden hun ongenoegen over de komst van de fabriek, vanwege de verwachte drukte. Eind dit jaar opent de faciliteit naar verwachting voor productie. Tesla gaat in Grünheide de Europese Model Y bouwen, maar ook de Model 3 en mogelijk een nieuw kleiner model. Die laatste kan volgens de laatste geruchten een compacte SUV zijn waarvoor Tesla met Toyota samenwerkt, al is dat nog verre van officieel.

PRIVATE LEASE Tesla

Lezersreacties (135) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.