Moderne McLaren F1: Gordon Murray Automotive T.50

Atmosferisch, 650 pk, 980 kg

Gordon Murray Automotive GMA T.50

Formule 1- en McLaren F1-ingenieur Gordon Murray timmert lekker aan de weg met zijn eigen Gordon Murray Automotive (GMA). Op papier althans, want daar prijkt nu een nieuwe supercar die voorlopig onder de noemer T.50 door het leven gaat.

De T.50 is er nog niet, maar GMA doet niet moelijk en strooit al rond met alle specificaties. Die liegen er niet om. De auto krijgt een speciaal voor GMA ontwikkelde V12 van Cosworth onder de kap. Dat blok heeft een inhoud van 3.980 cc, is atmosferisch en is volgens zijn makers de V12 met het hoogste maximaal haalbare toerental die ooit in een straatauto is gebruikt. Het blok schreeuwt het ongetwijfeld uit als het vermogen van 650 pk bij 12.100 (!) toeren op de achterwielen wordt losgelaten.

Met dat vermogen en 450 Nm heeft de twaalfpitter ongetwijfeld niet de minste moeite met de auto, want een ander paradepaardje van Murray is het lage gewicht. Dankzij het veelvuldig gebruikmaken van carbon en de slimme lichtgewicht constructie die eerder werd gepresenteerd, moet deze nieuwe extremist namelijk niet zwaarder zijn dan 980 kg. Er zijn nog geen acceleratiecijfers of topsnelheden bekend, maar reken er maar op dat die in de categorie ‘bizar’ thuishoren. Toch zijn records op dat gebied niet het doel van GMA.

Gordon Murray Automotive GMA T.50

De T.50 moet namelijk vooral de ‘puurste, meest bevredigende rij-ervaring ooit’ bieden. Daarom beschikt de auto niet over een snelle automaat, maar over een heuse handgeschakelde zesbak. De zitpostie zet de bestuurder letterlijk centraal, want de T.50 heeft dezelfde stoelconfiguratie als de iconische McLaren F1 die Murray tot zo’n legende maakte.

Om de rij-eigenschappen naar het allerhoogste niveau te tillen, is de aerodynamica van de supersporter bijzonder uitgekiend. Murray stelt zelfs dat het de meest geavanceerde auto ooit is op dat gebied, en dat is in deze tijden van bizarre hypercars een gedurfde claim. De buitengewone stroomlijn en plakkerigheid is bovendien gerealiseerd zonder uitzinnige vleugels en luchtinlaten te gebruiken, want de T.50 moet een bijzonder glad koetswerk krijgen. Opvallend zijn de deuren, die net als bij de McLaren F1 schuin naar voren en naar boven openen. Precies: echte ‘butterfly doors’.

Opmerkelijk is dat de T.50 ondanks alle hierboven geplaatste superlatieven geen hardcore racer voor op straat moet zijn, maar een comfortabele supercar die, jawel, geschikt is voor dagelijks gebruik. GMA dicht ‘m zelfs GT-eigenschappen toe en draagt de relatief grote bagageruimte en het ruime interieur aan om dat punt te onderstrepen.

Al met al is de T.50 volgens zijn makers een auto die nadrukkelijk in de voetsporen treedt van de McLaren F1 uit de jaren 90, maar dat icoon tegelijkertijd in alles overtreft. Wie dat genoegen wil smaken moet natuurlijk wel goed beslagen ten ijs komen: de T.50 wordt gebouwd in een oplage van 100 exemplaren en die kosten 2 miljoen pond, zo’n 2,26 miljoen euro, per stuk. Zonder belastingen, uiteraard.

Lezersreacties (6) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.