MG-productie herstart in Longbridge

MG6
MG6MG6MG6MG6MG6
Al weer vijf jaar geleden viel het doek voor MG Rover in Longbridge. Vanaf volgend jaar gaat het merk weer van start in de oude vestiging. Dit maal onder leiding van Chinese bazen met een geheel nieuw model.
Aan het begin van het volgende jaar start in de voormalige MG Rover-fabriek in Longbrigde de assemblage van de MG6. Dat is een nieuw model in het D-segment, dat in China al een tijd te koop is als Roewe 550. De eerste auto's worden in onderdelen aangeleverd vanuit China en worden in Engeland alleen in elkaar geschroefd. Als de MG6 populair wordt, zal hoeveelheid assemblage die wordt gedaan, groter worden. Dat meldt Financial Times.
Na het faillissement in 2005 kwam MG Rover in Chinese handen. Inmiddels zwaait Shanghai Automotive (SIAC) de scepter bij MG en Roewe – de merken die uit MG Rover zijn voortgekomen. De vestiging in Longbrigde is een ontwikkelingscentrum geworden waar driehonderd ingenieurs en dertig ontwerpers in dienst zijn. Inmiddels hebben zij de Roewe 550, de Roewe 350 en de MG Zero op hun naam staan.
Eerder is in Longbridge onder leiding van de Chinezen in 2007 de productie van de MG TF herstart. Aanvankelijk was het plan om 50.000 van deze roadsters per jaar te bouwen. Van die plannen is nauwelijks iets terecht gekomen. De productieaantallen zijn sinds die tijd blijven steken op 'enkele honderden'.
Tijdens customer clinics in Groot-Brittannië is de MG6 vergeleken met de Ford Mondeo en de Skoda Octavia en zelfs de BMW 3-serie. MG wil de auto laag geprijsd in de markt zetten zodat hij concurreert met Hyundai, Kia en Skoda. "Aantrekkelijke auto's met een lage prijs is een goed combinatie in deze periode na de recessie," zegt Guy Jones, de marketingmanager van MG. De MG6 start als hatchback, gevolgd door een sedan. Als de verkopen in Groot-Brittannië goed gaan, zal de auto in de rest van Europa op de markt komen. Dan gaat ook de fabriek in Longbridge weer op volle toeren draaien – er staat daar zelfs nog een complete lakstraat.
Volgens de mensen achter het nieuwe MG, mag het merk niet meer vergeleken worden met wat het voor 2005 was. "MG Rover was een merk waarin niemand meer durfde te investeren en geen overlevingskans had. Het nieuwe MG is een onderdeel van een van de snelst groeiende bedrijven op de wereld." Om de banden met het verleden te doorbreken zijn in Longbridge veel mensen in dienst gekomen, die bij andere merken afkomstig zijn. Zelfs het meubilair is veranderd om een frisse wind bij het merk te laten waaien.

Lezersreacties (52)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.