Mercedes-Benz Vaneo: praktisch
Met de Vaneo brengt Mercedes een minder op chic, maar meer op bruikbaarheid gerichte ruimtewagen in de compacte middenklasse. We zochten uit of de grote broer van de A-klasse werkelijk zo praktisch is uitgevallen.
Met de A-klasse betrad Mercedes-Benz vier jaar geleden een volkomen vreemd terrein: een auto in de compacte klasse was voor hen totaal nieuw. Na de eland-perikelen werd ESP aan de standaarduitrusting van de A-klasse toegevoegd en daarmee veroverde A zijn plekje in de markt. Op de technische basis van die A-klasse komt Mercedes nu met de beduidend grotere Vaneo. Hij komt met vijf motoren die net zo schuin in de neus liggen. De bodemgroep van de A werd voor de Vaneo flink verlengd: de wielbasis nam - vergeleken met de lange A - met 31 cm toe tot maar liefst 2,90 meter. De Vaneo is met 4,19 meter dan ook beduidend langer dan de A (3,61 m) en de A Lang (3,78 m). Door een veel hoekigere achterpartij is er een maximale benutting van de ruimte in de Vaneo mogelijk. Met de bank omhoog is de inhoud van de bagageruimte al 715 liter, zonder achterbank is dat maar liefst 3000 l. Met de als optie verkrijgbare uitneembare passagiersstoel neemt dat zelfs toe tot 3500 l.
Het ruim opgezette interieur biedt meer dan genoeg bewegingsvrijheid. Voorin zijn er geen problemen te melden en op de achterbank is 't zelfs riant toeven. Een volwassene heeft dan anderhalve decimeter vrij ruimte tussen de knieën en de rugleuning van de voorstoelen. Door de 1,83 m hoogte van de Vaneo zit je kruin ook zo'n anderhalve decimeter onder de hemel.
De stoelen van de Vaneo zijn anders van vorm dan in de A-klasse. Voorin zit je beduidend beter dan in de A; je zit niet zo met je benen geforceerd omhoog. Achterin de Vaneo een stevige driezitsbank, die in ongelijke delen neerklapbaar en ook uitneembaar is. Wel even flink tillen, want het Mercedes-meubilair is zeer solide en dus behoorlijk zwaar. Wie nog meer zitplaatsen wil, kan bij de Family-versie twee extra stoelen bestellen. Daar zit wel een maar aan, want der mogen alleen maar kinderen op worden vervoerd tot een gewicht van 36 kg. De Vaneo heeft derhalve niet dezelfde status als Opel's Zafira en andere grotere zevenzits MPV's.
Vertrouwde motoren
De Vaneo heeft dezelfde motoren als de A-klasse. De zwakste benzineversie is echter niet de 1.4, maar een 1.6-krachtbron. Het vermogen bleef met 82 pk gelijk, maar de extra cc's zorgen voor een 10 Nm hoger koppel. Met deze basismotor brengt de Vaneo je waar je wilt, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Meer pit komt uit de 1.6-variant met 102 pk - zoals we die ook kennen uit de A - de beste keus. We hebben hem niet gereden, maar stuurden wel met de nog sterkere 1.9 en dat bleek iets teveel van het goede voor het Vaneo-onderstel. De auto had, ondanks de standaard ESP en traction control, last van forse aandrijfreacties in het stuur, die op den duur ergerlijk zijn. Wel gaat hij het lekkerst heuveltje-op-heuveltje-af.
Verder zijn er natuurlijk CDI-dieselmotoren met 1,7-liter inhoud. De simpelste heet gewoon CDI en moet zijn 75 pk hard laten werken om de grote Vaneo op gang te houden. Wie wil dieselen in een Vaneo is beslist beter af met de CDI 1.7 met 90 pk.
Het weggedrag van de Vaneo valt zeker niet tegen. Hij helt niet idioot over in bochten en de besturing is redelijk direct. Wel is hij duidelijk onderstuurd. Het veercomfort heeft wat te lijden onder de stevige afstemming van vering en demping, noodzakelijk om tot tegen de 600 kg laadvermogen te komen. Dat wat stugge onderstel is er mede verantwoordelijk voor dat je op slechte wegen gekraak en gekreun uit de achterbak te horen krijgt.
Varieer maar raak
Eén van de heel sterke punten van de Vaneo is de mogelijkheid om diverse pakketten voor specifieke gebruikerswensen te bestellen. De Trend is de Basis-Vaneo; daarboven zit de Family. De meest luxueuze is de Ambiente met onder andere wortelnotenhout op het dashboard. Verder levert Mercedes nog vijf pakketten, waarvan de Carry de allerslimste is. Dat pakket bestaat uit een vloeistofdichte 'kist' van kunststof die van de Vaneo tijdelijk een bestelauto maakt. Die opvouwbare kist weegt vijf kilo en je zet hem in een paar minuten in de achterbak. Als je tuinklus weer klaar is, spuit je hem schoon en vouwt hem weer op tot een compact pakketje.
Mercedes levert de Vaneo volgend jaar vanaf circa 50 mille. Daarmee zitten de simpelste Vaneo's op het prijsniveau van de top van bijvoorbeeld de Renault Scénic en de Opel Zafira, maar onder auto's als de Renault Espace en de Volkswagen Sharan. Auto's die wat meer op de Vaneo lijken als de Fiat Doblò en de Citroën Berlingo zijn duidelijk goedkoper. Dat maakt Mercedes deels goed met een rijkere veiligheidsuitrusting. De Vaneo zal echter zijn eigen plekje moeten gaan veroveren en Mercedes verwacht een groot deel bij andere merken weg te halen. (Mario Prinsen)