M3 in 't kwadraat

M3 in 't kwadraat
'n BMW M3 is verre van gewoontjes, maar dat heeft BMW niet tegengehouden om er meer mee te doen. Twee dingen zelfs: de M3 GTR en de M3 CSL.
ign=center>

'n BMW M3 is verre van gewoontjes, maar dat heeft BMW niet tegengehouden om er meer mee te doen. Twee dingen zelfs: de M3 GTR en de M3 CSL. In vergelijking met deze twee is de standaard M3 haast een burgermanskarretje.

De GTR is de meest waanzinnige van het stel. Dit is de straatversie van de auto waarmee in de VS de American Le Mans Series worden gereden. Geen kattenpis dus. In plaats van de normale zescilinder lijnmotor heeft de GTR een V8, die in officiële racetrim 450 pk levert, maar omwille van het milieu en de geluidsoverlast voor de weg teruggeschroefd moest worden naar 350 pk. Hij heeft een zesversnellingsbak, een sportkoppeling en een variabel sperdifferentieel. Maar er zijn nog een paar verschillen met de raceversie: hij heeft een bescheidener achterspoiler, minder dikke wielkasten en meer interieur. Om het gewicht terug te brengen werden bij de GTR het dak, de spoilers en de achterspoiler gemaakt van koolstofvezel. Hij weegt nog maar 1350 kg, ruim 200 kg minder dan de standaard M3.

Voor de koeling van de spectaculaire motor werden in de motorkap wat sleuven gemaakt. De productie van de M3 GTR start in februari bij BMW M, de afdeling waar de allersnelste BWM's vandaan komen. Exclusief BTW en BPM kost hij 250.000 euro, als je 'm in Duitsland koopt.
De tweede bijzondere M3 is de CSL, een M3 die ook al 200 kg minder weegt dan het origineel en zo op 3,5 kg per pk uitkomt. Het is een studiemodel, maar we horen er vast nog meer van. Die gewichtsbesparing bezorgt de M3-rijder nog meer rijplezier en volgens BMW is de CSL maar liefst 30 seconden sneller op de Nordschleife van de Nürburgring, toch hét stuk asfalt van de wereld.
Net als in de GTR helpt bij de CSL het gebruik van koolstofvezel het gewicht te reduceren. Gedeelte van de voorspoiler, de buitenspiegels, deuren en het dak zijn van carbon gemaakt. Maar ook de kuipstoelen, deurbekleding en middenconsole zijn lichtgewicht. De achterruit is dunner, net als het tapijt op de bodem...
De aanduiding CSL is trouwens niet uit de lucht gegrepen. In 1971 al werd het gebruikt voor de 3.0 CSL, een lichtgewicht versie van de 3.0 CSi - vandaar de L. Die had alu portieren, motorkap en kofferdeksel en was ook 200 kg lichter.

PRIVATE LEASE BMW

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.