Lada produceert z'n 28 miljoenste

Lada Kalina: 28 Miljoenste
De laatste weken zijn alle ogen gericht op Rusland in verband met de Olympische Spelen, maar ook in autoland is er het een en ander gebeurd. Bij Lada zijn ze nog een beetje aan het bijkomen van een feestje; vorige week hebben ze namelijk hun 28 miljoenste auto geproduceerd.

De eerste Lada liet rond 1970 z'n gezicht zien, en was de Russische versie van de Fiat 124. De VAZ-2101, bestaande uit de 1200 en 1300, bleek een regelrecht schot in de roos. In 1978 deed de grondig gefacelifte versie z'n intrede, die als Riva door het leven ging. De Riva-reeks viel weer uiteen in de 2104 (station), 2105 (sedan) en, na opnieuw een kleine facelift, de 2107. Van de klassieke 2101 en de Riva-reeks hebben zo'n 20 miljoen exemplaren het levenslicht gezien.

Naast deze modellen hebben de Russen auto's als de Samara en de nog altijd onverwoestbare Niva (4x4) in de prijslijst gezet. De modernere 110 (sedan), 111 (station) en 112 (hatchback) deden later hun intrede, die inmiddels al opgevolgd zijn door de Priora. Nog altijd wordt de sedanversie in Oekraïne geproduceerd.

Dan is zijn er nog de Granta en de Kalina, waarvan de eerste z'n platform deelt met de tweede. De Kalina is uiteraard zowel als hatchback, sedan en als station te krijgen, en het is dan ook de meest ruimtelijke versie die Lada een feestje heeft opgeleverd. Een, naar Lada-begrippen, afgeladen model is namelijk de 28 miljoenste Lada ooit geproduceerd. Zo beschikt dit blauwe exemplaar over ESC, een automatische transmissie, een multimediasysteem, airco en een optiepakket dat voor meer geluidsisolatie zorgt.

Hoewel het niet al te best is gesteld met de Russische automarkt, boert Lada nog behoorlijk. Inmiddels worden met hulp van Renault-Nissan de productielijnen gemoderniseerd en ook een nieuwe carrosserievariant van de Granta zit in het vat. Een ander resultaat van de samenwerking tussen Renault-Nissan en Lada is de Largus: een Logan MCV van de eerste generatie met Lada-badges.

Lezersreacties (26)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.