'Komst belangrijke nieuwe EV's Volkswagen Group vertraagd'

Software-issues

Audi Grandsphere Concept

De komst van een reeks belangrijke nieuwe elektrische auto's van de Volkswagen Group lijkt vertraging op te lopen door achterblijvende prestaties van Cariad, de dochteronderneming van de Volkswagen Group die onder meer verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de benodigde software.

Het Duitse Automobilwoche meldt dat een reeks belangrijke nieuwe EV's van onder meer Audi, Porsche en Bentley vertraging dreigt op de lopen. Volkswagens dochterbedrijf Cariad dat de ontwikkeling van software voor de nieuwe elektrische auto's ontwikkelt, zou het niet voor elkaar krijgen om de software tijdig af te hebben.

Binnen Audi's Artemis-project, waar Porsche begin dit jaar uitstapte, werkt Audi aan een elektrisch vlaggenschip waarin het mogelijk invloeden van het Grandsphere-studiemodel verwerkt. Dat elektrische uithangbord van onder meer autonoom rijden zou in 2024 op de markt komen, maar volgens Automobilwoche dat zich baseert op anonieme bronnen is de komst van die EV met drie jaar uitgesteld tot 2027. Dat zou betekenen dat de volgens de geruchtenmolen intern 'Landjet' gedoopte Audi pas na het voor 2026 gepland staande elektrische vlaggenschip van Volkswagen, de Trinity, op de markt komt. Automobilwoche schrijft dat Audi voornemens is om een elektrische SUV- of cross-over achtige rond 2025 hoog in de markt te postioneren. Dat model zou op autonoom gebied minder bedeeld zijn.

Daarnaast zou ook de komst van de elektrische Porsche Macan en diens zustermodellen van Audi, de Q6 e-tron en Q6 e-tron Sportback, vertraging oplopen. De ontwikkeling van de hardwarematige kant van deze elektrische SUV's zou volgens planning verlopen, al zou ook hier de ontwikkeling van de software via Cariad achterblijven op schema. De productiestart van de Q6 e-tron zou voor eind dit jaar gepland staan, maar volgens Automobilwoche lopen de eerste exemplaren pas in september 2023 in Ingolstadt van de band. Ook Porsche zou dus nog wachten op software voor de elektrische Macan die het naast de huidige en met verbrandingsmotoren leverbare generatie gaat voeren.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (61) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.