'Kleine ongelukken veroorzaken al vaker verhitte discussies'

Vertraagt de afhandeling

Ongeluk vanwege gebruik lachgas (ANP)

Kleine aanrijdingen ontaarden vaker in verhitte discussies over wie aansprakelijk is, ziet rechtsbijstandsverzekeraar DAS. Bestuurders realiseren zich dat schuld bekennen hen duizenden euro’s of nog meer kan kosten. Dat vertraagt de schadeafhandeling door verzekeraars.

Vroeger waren kleine botsingen snel afgehandeld: beide bestuurders vulden het schadeformulier in en regelden de zaken netjes onderling. Maar die tijd is voorbij, ziet Rembrandt Groenewegen, senior jurist Verkeer en Letsel bij DAS. "Een aanrijding is allang geen aanrijding meer. Het loopt regelmatig uit de hand.” Afgelopen jaar behandelde DAS 7.500 zaken waarbij bestuurders het oneens waren over de schuldvraag bij een aanrijding − 500 gevallen meer dan in 2023. "Bestuurders weigeren het formulier in te vullen of maken een voorbehoud. Ze zeggen dan: ik ben het niet eens met de schets.”

De belangrijkste oorzaak? Geld. "Mensen hebben hun auto nodig en beseffen ineens: dit gaat me veel geld kosten.” De meeste auto’s zijn bovendien alleen WA-verzekerd, zegt Groenewegen. "Als je dan als bestuurder verantwoordelijk blijkt, ben je dubbel de klos: je eigen schade wordt niet vergoed én je premie stijgt doordat je verzekeraar de schade van de tegenpartij moet betalen.”

Smoesjes bedenken

Zeker jongeren kunnen daardoor in de problemen raken, aldus DAS. "Ze kopen een Mercedes van €30.000 op afbetaling, maar kiezen een WA-verzekering om kosten te besparen. Als ze dan een aanrijding veroorzaken met €15.000 schade, slaat de paniek toe. Dan denken ze ineens: wat nu?’” Zelfs in duidelijke gevallen, zoals kop-staartbotsingen, ontstaat al discussie. "De achterste bestuurder botst bijvoorbeeld op zijn voorganger”, zegt Groenewegen. "Maar dan weigert de achterste partij het schadeformulier te tekenen met het argument: ‘ik wil alles even laten bezinken.’ Later zegt hij ineens: ‘Maar de tegenpartij reed achteruit.’” Kruispunten met verkeerslichten vormen ook vaak een bron van conflict. "Onze klant zegt: ‘Ik had groen.’ De tegenpartij beweert hetzelfde. Maar dat kan natuurlijk niet.” Of neem een aanrijding doordat iemand geen voorrang verleent. "Dan zegt de andere bestuurder: ‘Ja, maar hij reed te hard.’”

Soms loopt een incident compleet uit de hand. Groenewegen noemt een recente zaak tussen een bestelbus en een personenauto. "Ze kregen ruzie over voorrang, er was niet eens schade.” De automobilist gooide een voorwerp op de bestelbus en reed er vervolgens hinderlijk voor. "De buschauffeur haalde in, waarop de automobilist tegen de bus aan reed. De bestuurder van de bus voelde zich bedreigd en reed weg, maar werd vervolgens achtervolgd en meerdere keren aangereden.” Uiteindelijk stond een van de bestuurders zelfs met een schroevendraaier in de hand.”

Verzamel bewijs

Om problemen te voorkomen, adviseert DAS om bewijsmateriaal te verzamelen en het schadeformulier zorgvuldig in te vullen. "Maak foto’s van de situatie, noteer gegevens van getuigen als die er zijn en kijk of er camerabeelden beschikbaar zijn”, zegt Groenewegen. Wie helemaal zeker wil zijn, kan een dashcam overwegen. "Vooral vrachtwagenbedrijven doen dat tegenwoordig om conflicten te vermijden.”

Lezersreacties (52)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.