Kentekencamera's legden ook inzittenden vast

Wettelijk ongegrond

rood kruis snelweg rijkswaterstaat

Kentekencamera's boven de Nederlandse snelwegen hebben niet alleen kentekens vastgelegd, maar ook de gezichten van inzittenden van de auto's. Dat bericht NRC. Omdat dat niet zomaar mag, start het Openbaar Ministerie een onderzoek.

De meeste mensen weten vast wel dat je auto hier en daar op beeld komt als je op de snelweg rijdt. De camera's die boven de weg hangen zijn zogenoemde ANPR-camera's (Automated Number Plate Recognition), Engels voor automatische kentekenherkenning. De functie ervan is wat dat betreft dus helder: het kenteken van auto's vastleggen. Dit kan dan bijvoorbeeld de politie inseinen als er een gestolen auto gespot wordt of als een auto voorbijrijdt waar veel openstaande boetes bij horen. Waar de camera's niet voor bedoeld zijn, is om specifieke personen op te sporen op basis van foto's of beelden van een gezicht. Dat is echter wel wat er is gebeurd, zo zag NRC in interne communicatie van de politie.

Beelden van gezichten zijn gebruikt voor het opsporen en strafrechtelijk onderzoeken van personen. Het OM start een onderzoek naar hoe dat heeft kunnen gebeuren, omdat er normaal gesproken 'geen juridische grond' voor is. In een klein aantal zaken zouden beelden van de ANPR-camera's zijn gebruikt en sinds 1 juni heeft men 'het gebruik van de camera's voor opsporing en inlichtingen stilgelegd'.

Lezersreacties (69) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.