Intern gerommel bij Volkswagen

Felle kritiek op afhandeling Dieselgate

Volkswagen TDI 'Dieselgate'
Opnieuw is er sprake van interne onrust bij Volkswagen. Aandeelhouders hebben kritiek op het feit dat de fabrikant het eigen onderzoeksrapport over Dieselgate niet wil vrijgeven.

Volkswagen is onder vuur komen te liggen bij de eigen aandeelhouders vanwege het niet vrij willen geven van het interne onderzoeksrapport aangaande Dieselgate. Het onderzoek is uitgevoerd door het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day en is gebruikt om tot een schikking van 4,3 miljard dollar te komen met de Amerikaanse justitie. Volkswagen zegt dat het rapport daarom – ondanks eerdere beweringen – niet openbaar mag worden gemaakt. Zou dat wel gebeuren, dan zou dat ernstige juridische gevolgen hebben.

Gerd Kuhlmeyer, hoofd van Community of VW, dat bestaat uit aandeelhouders die in dienst zijn van de fabrikant, zei tijdens de jaarvergadering 'sprakeloos en in shock' te zijn over het dieselschandaal dat de fabrikant sinds 2015 achtervolgt. Andere aandeelhouders zeggen bang te zijn dat de fraudekwestie Volkswagen nog jaren zal achtervolgen zolang de fabrikant weigert inzage te geven in het onderzoeksrapport.

'Enige manier'

Ook Hans-Christoph Hirt, executive director bij investeringsfonds Hermes EOS, voerde de druk bij Volkswagen op door te melden dat publicatie van het rapport 'de enige manier is om het vertrouwen van investeerders en consumenten terug te winnen'. 'Alleen dan wordt duidelijk of het bedrijf de juiste conclusies trekt', aldus Hirt.

Bovendien is er in Stuttgart een onderzoek gaande naar CEO Matthias Müller. De Duitse officier van justitie houdt Müller verantwoordelijk voor marktmanipulatie vanwege de manier waarop Dieselgate uiteindelijk openbaar werd gemaakt. Volgens nieuwsportaal WirtschaftsWoche onderzoeken de Duitse autoriteiten of Müller in zijn rol als bestuursvoorzitter van de VW Group het schandaal niet eerder wereldkundig had moeten maken. Het is de eerste keer dat Müller bij het onderzoek wordt betrokken.

Hoewel Volkswagen voorlopig nog volop te kampen heeft met de gevolgen van Dieselgate lijkt de financiële impact minder ernstig dan verwacht. Werd er in het eerste kwartaal van 2016 nog een winst van een schamele 73 miljoen euro geboekt, nu is dat alweer 900 miljoen euro.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (114) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.