In het wild: Trabant P 601 (1987)

Goed geconserveerde DDR-nostalgie

Trabant P 601 L In het wild

In de onregelmatig terugkerende rubriek 'In het wild' zetten we bijzondere auto's in het zonnetje die we zomaar op straat zijn tegengekomen. Gewoon, omdat het kan en omdat het anno 2015 steeds minder vanzelfsprekend is dat je nog iets leuks aantreft tussen al het grijze leaseblik. Deze keer: een stuk kunststof DDR-nostalgie in de vorm van een Trabant 601.

Wat is het? Geschiedenis op vier wielen, vermomd als tweedeurs sedannetje. De Trabant was hét vervoermiddel van voormalig Oost-Duitsland (de DDR) en werd gebouwd door VEB Sachsenring in Zwickau, waar eerst Auto Unions (de voorloper van Audi) in elkaar werden gezet. De Trabant was beroemd om z'n eenvoud en berucht om z'n smerige, 600 cc metende tweecilinder tweetaktmotortje. Slim vanwege z'n kunststof carrosserie - je had 'm ook als stationwagon - waardoor roest in ieder geval uitgesloten was. De eerste Trabi stamt uit 1957, het derdegeneratiemodel - inmiddels met 1,0-liter Polo-motor - rolde in 1991 van de band, twee jaar na de val van De Muur. Het betekende ook de val van het merk Trabant, want niemand had meer behoefte aan de antieke gebakjes. Dit in stemmig DDR-roomwit gespoten exemplaar, een 601 L, zag in 1987 het levenslicht en maakte in 2014 de oversteek naar Nederland.

Hoe bijzonder is-ie? Er zijn er in bijna 35 jaar ruim 3 miljoen gebouwd, dus in dat opzicht allesbehalve bijzonder. Maar de historische relevantie is gigantisch.

Hoe staat-ie erbij? Alsof-ie gisteren de fabriek uit werd gereden.

Hoeveel zijn er nog? Volgens de database van VWE pruttelen er in Nederland nog 393 Trabi's in de rondte.

Wat is-ie waard? Je koopt al zo'n rollend IJzeren Gordijn-souvenir voor minder dan 1.000 euro. Goede exemplaren gaan richting drie mille.

Waardering: Niet mooi, niet snel, maar wel uniek.

Lezersreacties (49)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.