In het wild: Toyota Carina I (1976)

Oer-Carina in strak pak

Toyota Carina I
In 1970 besloot Toyota het gat op te vullen dat zich overduidelijk tussen de Corolla en de Corona bevond. De Carina werd in het leven geroepen, een auto die uiteindelijk zou uitgroeien tot de huidige Avensis. Dankzij AutoWeek-lezer Jan Swart worden we op kleurrijke wijze herinnert aan waar het allemaal mee begon.

Bijna in de bosjes verstopt staat hier een echte oer-Carina uit 1976, een vrij laat exemplaar van de eerste generatie die tussen 1970 en 1977 werd gebouwd. De bodemplaat van de Celica werd geleend om de Carina van een fijne basis te voorzien. Zowel een twee- als vierdeurs sedan stond op de prijslijst, maar ook een coupé en een stationwagen ontbraken niet.

Dit exemplaar is een 1600 Deluxe en beschikt dan ook over een oerdegelijke 102 pk sterke 1.6-liter viercilinder. Een andere motor-optie was de 113 pk sterke ST-variant. Het betreft overigens een Carina van na de facelift die in 1975 werd doorgevoerd, te herkennen aan het front met extra reflectoren tussen de lichtunits. Ook de achterzijde ging subtiel onder het mes, hier verraden de extra horizontale lampen zijn bijgeschaafde achtergrond.

Uiteindelijk zou de Nederlandse importeur zes generaties Carina naar Nederland halen, al was generatie vier in feite een Corona. Het Carina-verhaal eindigt met de vanaf 1993 in Engeland gebouwde Carina E, een auto die het stokje zou overdragen aan de eerste Avensis die in 1997 op de weg verscheen.

Video

Lezersreacties (48) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.