In het wild: Saab 900 (1984)

Bejaarde Zweed heeft betere tijden gekend

Saab 900 1984
Saab is niet meer. Deze 900 nog wel! Er zijn knappere exemplaren te vinden, maar deze 84'er is met z'n beige jas wel erg charmant.

Wat is het? Een Saab 900 GLi uit 1984, een exemplaar van de oer-generatie die in 1978 voor het eerst om de hoek kwam kijken. Hij kwam pas in 2012 ons land voor het eerst bezoeken en sindsdien is hij bij z'n huidige eigenaar. Onder de kap van deze vijfdeurs hatchback bevindt zich een 2.0-liter viercilinder die via een handgeschakelde vijfbak 118 pk naar de voorwielen stuurde. Deze beige Zweed heeft - gezien de sticker op z'n bilpartij - z'n eerste levensjaren in zijn geboorteland doorgebracht.

Hoe bijzonder is-ie? Saab kent een enorme schare liefhebbers dus er rijden er nog behoorlijk wat van rond.

Hoe staat hij erbij? Niet zo heel best. We zien her en der wat spatten roest en aan de rechterzijde mist hij z'n wieldoppen. Die deksels die wel aanwezig zijn, vinden we dan weer geweldig.

Wat is hij waard? Dat verschilt sterk. Fraaie exemplaren tikken zo de 10.000 euro aan. Dat gaat deze niet halen, vrezen we.

Waardering: Een heerlijk stukje Zweedse historie in een tijdsconforme beige verpakking. Verdient wel wat liefde.

Lezersreacties (54) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.