In het Wild: Peugeot 305 (1987)

Doffe Franse glorie

In het wild Peugeot 305
Vandaag een Fransman die we al eens eerder in deze rubriek voorbij hebben zien komen. We laten een lichtje schijnen op deze door AutoWeek-lezer Kees Ruygrok gekiekte Peugeot 305 GTX.

Wat is het? Peugeots compacte middenklasser die eind jaren zeventig de kleine broer werd van de 504. Dit uit 1987 stammende exemplaar - alweer sinds 2008 bij zijn huidige eigenaar - is een GTX, het topmodel van de 305-lijn. Onder de kap een 1,9-liter viercilinder met 105 pk, die de 305 een topsnelheid van 182 km/h gaf. De GTX wist zich van zijn mindere broers te onderscheiden met onder andere een elektronische toerenteller, een klokje en controlelampjes voor versleten remblokken. De lijst gaat verder met 'weldadig aandoende velours stoelbekleding', een elektrisch bedienbaar schuifdak, dikke vloerbedekking, een sportstuur en een tweekleurig dashboard. Vanbuiten is de GTX te herkennen aan stootstrippen op de flanken en een meegespoten achterspoiler.

Hoe bijzonder is-ie? In een ver verleden was hij veel vaker te zien op het Nederlandse asfalt, maar inmiddels is de 305 toch wel nagenoeg in de vergeetput verdwenen. Helaas.

Hoeveel is hij waard? We vinden een knap exemplaar dat voor zo'n 3.750 euro mee naar huis mag. Ook deze GTX ziet er er nog aardig uit, maar kan stiekem wel wat poetsliefde gebruiken.

Hoeveel zijn er nog? Nog slechts 157 van de 23.500 in Nederland op kenteken gezette 305's rijden er rond.

Wat is-ie waard? Hier krijg je natuurlijk helemaal niets meer voor, maar dat betekent niet dat de auto waardeloos is. Ze worden steeds zeldzamer en wie weet is dit straks nog de enige rijdende 305 in Nederland!

Waardering: Een vergeten model, zo'n 305. Deze eigenaar lijkt er zeer tevreden mee, anders staat hij niet al sinds 2008 voor de deur.

Lezersreacties (49) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.