In het Wild: Oldsmobile Toronado (1969)
In de voetsporen van Cord
Cord is de geschiedenisboeken in gegaan als de eerste Amerikaanse fabrikant die voorwielaangedreven modellen in serieproductie had. Oldsmobile mag zich de eerste Noord-Amerikaanse fabrikant noemen die sinds het op de fles gaan van Cord in 1937 weer voorwielaandrijvers op de markt bracht. Oldsmobile bracht in 1965 namelijk de voorwielaangedreven Toronado op de markt.
De Toronado is een auto die net als tijdgenoten als de Ford Thunderbird in de categorie 'personal luxury' viel, een afdeling van de automarkt waarin fraai gestilleerde auto's met veel luxe aan boord en een heftig prijskaartje. Vorm ging boven functie en dus was het ook geen probleem dat de auto's veelal de vorm aannamen van een coupé. Waar al zijn tijdgenoten achterwielaandrijvers waren, was de in 1965 voor het eerst geproduceerde Oldsmobile Toronado opvallend genoeg een voorwielaandrijver.
Oldsmobile hield zich eind jaren 50 al bezig met de ontwikkeling van voorwielaandrijving, een project waar heftige kosten aan verbonden waren. Oldsmobile zag dergelijke vooruitstrevende techniek liever terug in een model dat hoog op de statusladder stond en aangezien het merk begin jaren 60 van General Motors toestemming kreeg om een auto in het segment van de Riviera van concerngenoot Buick te ontwikkelen, werd die nieuwkomer uitgekozen om de techniek in op de markt te brengen. Leuk gegeven: enkele jaren na het verschijnen van de Toronado werd ook de Cadillac Eldorado van Toronado-techniek voorzien.
De Toronado maakte gebruik van het platform van de al genoemde Riviera, een auto die wel achterwielaandrijving had. Oldsmobile moest het doen met dezelfde indeling van het platform en dat betekende dat het er onder de kap net even krapper aan toe ging dan gebruikelijk. De Toronado kreeg aanvankelijk een 7,0-liter grote en 385 pk sterke V8 en vanaf 1968 een 7,5-liter grote 382 pk sterke V8 in de neus, een blok dat rechts uit het midden werd geplaatst om plek te bieden aan de drietrapsautomaat. Een sprint vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h nam een kleine tien tellen in beslag.
De Toronado op deze foto's is een exemplaar van de eerste generatie uit 1969. De bijna 2,2 ton wegende coupé oogt net even anders dan het origineel dat in 1965 voor het eerst werd gebouwd. Jaarlijks voerde Oldsmobile, evenals praktisch alle andere Amerikaanse fabrikanten, optisch ingrijpende modeljaarupdates door. In 1967 kreeg de auto de klapkoplamploze neus en de kont als het exemplaar op deze foto's. De V8 in dit exemplaar, dat sinds 1999 in Nederland is te vinden, slurpt overigens LPG. Van deze bijgewerkte eerste generatie Toronado zijn in 1968 22.497 exemplaren gebouwd, grofweg het aantal dat ieder jaar van de eerste generatie Toronado werd geproduceerd.
Lezersreacties (37) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.