In het wild: Cadillac Eldorado (1994)

Laatste der gouden Cadillacs

Cadillac Eldorado 1994
Amerikaanse slagschepen zijn door de jaren heen aanzienlijk gekrompen en soms zelfs verdwenen. De Cadillac Eldorado is een van die verdwenen kopstukken. Vandaag in In het Wild de laatste der Eldorado's.

Wat is het? Een tiende en daarmee laatste generatie Eldorado die Cadillac op de hogere kringen van autoland afvuurde. Dit exemplaar zag in 1994 - twee jaar na het verschijnen van deze generatie - het levenslicht en kwam in 2001 voor het eerst ons land binnen. Een jaar later staakte Cadillac de Eldorado-productie. Onder de kap een 4,6-liter Northstar V8 die de ruim 1.700 kilo wegende Amerikaan aan 300 pk hielp. Daarmee kreeg je in 7,6 tellen de naald van de snelheidsmeter op de 100 km/h. Volgens de fabriek slobberde deze ruim 5,1 meter lange coupé gemiddeld 14,1 l/100 km naar binnen. Huilen aan de pomp, lachen achter het stuur.

Hoe bijzonder is-ie? We zien ze eigenlijk nooit meer, iets wat niet heel verbazingwekkend is als we naar het gewicht en het brandstofverbruik kijken. Zonde, maar begrijpelijk. Van alle generaties Eldorado rijden in totaal nog 112 exemplaren rond in ons land.

Hoe staat hij erbij? Best netjes, al kunnen die wielen wel een poetsbeurt gebruiken en zien we dat de chroomkleurige coating op de hoeken zijn houvast kwijt begint te raken.

Wat is hij waard? We vinden een handjevol exemplaren die voor iets minder dan 4.000 euro van de hand gaan.

Waardering: Een magneet die in rap tempo je geld uit je portemonnee haalt, maar met eenzelfde aantrekkingskracht onze aandacht naar zich toe trekt.

Lezersreacties (40) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.