Google's zelfsturende auto mag legaal de weg op

Google zelfsturende auto
Sinds 2009 is Google in Californië aan het testen met zelfsturende auto's. De softwaregigant heeft nu toestemming gekregen om de auto's in de staat Nevada te laten rijden zonder 'toezichthoudende' bestuurder.

Tot nu toe moest er altijd een oplettende 'chauffeur' op de bestuurdersstoel van de testauto's – een aantal Toyota's Prius en een Audi TT - zitten voor het geval de techniek het zou laten afweten. Inmiddels heeft Google de techniek dusdanig goed fijngeslepen en hard genoeg gelobbyd dat het toestemming heeft gekregen om de auto's in de Amerikaanse staat Nevada zelfstandig te laten rijden. Voorwaarde is wel dat er altijd minimaal twee personen aan boord zitten. Nevada is de eerste Amerikaanse staat die een vergunning heeft afgegeven voor deze zogenaamde 'autonome' auto's. Dit biedt ook voor autofabrikanten betere mogelijkheden om hun testwerk met zelfsturende auto's uit te voeren.

Google's autonome auto's maken gebruik van radar, camera's, laserstralen en navigatiesoftware om zichzelf door het verkeer te bewegen. Google heeft met de Prius onder andere getest op de beroemde 'Strip' in Las Vegas (foto 2) en op foto 3 zie je wat de auto 'ziet'. Autonome auto's krijgen in Nevada rode kentekenplaten met het 'infinity'-symbool erop. Wanneer de auto's te koop zijn voor Jan Publiek, worden deze platen vervangen door groene.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (73) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.