GM: 'V8 nog lang niet dood'

Chevrolet Corvette C7 V8
General Motors werkt hard aan het terugdringen van het verbruik van z'n motoren maar liefhebbers van dikke V8-blokken hoeven volgens CEO Dan Akerson voorlopig niet te vrezen voor het uitsterven van de achtcilinder.

Volgens Akerson zijn berichten dat de V8 zou uitsterven 'enorm overdreven'. "Het klinkt onnatuurlijk maar zoals onze chief engineer van Corvette uitlegt, wanneer onze nieuwe V8 functioneert als een viercilinder (door middel van cilinderuitschakeling, red.) levert-ie voldoende koppel om lang in die modus te kunnen rijden. Daarmee heeft-ie een gunstiger brandstofverbruik dan kleinere motoren", aldus de baas van GM, op foto 5 poserend naast z'n Corvette. In de VS zijn vooral de kopers van pick-ups erg dol op hun V8. "Ze willen de power van een V8 voor goede acceleratie en trekkracht en tegelijkertijd het gunstige brandstofverbruik van een kleinere motor wanneer ze dat niet nodig hebben."

Om het brandstofverbruik van z'n Amerikaanse modellen te drukken, mikt GM op een gewichtsreductie van 15 procent voor hun auto's. Zodoende zou het verbruik met 6,5 procent afnemen. Die gewichtsbesparing wil de fabrikant bereiken door toepassing van nieuwe technologieën en materialen zoals koolstofvezel, nanostaal en het puntlassen van aluminium constructies.

Ondertussen werkt General Motors verder aan z'n elektrische modellen. Volgens Akerson is men druk bezig met een elektrische auto met een actieradius van 320 kilometer. In 2017 wil het concern 500.000 auto's hebben verkocht met een vorm van elektrische aandrijving, dus elektrische auto's en hybrides. Ondertussen zet GM ook in op LNG en CNG, oftewel vloeibaar en samengedrukt aardgas. "Een vloot van 5.000 lichte bedrijfsauto's zou gezamenlijk 10 miljoen dollar kunnen besparen", aldus Akerson, die drie bi-fuel pick-ups en een aantal vans op CNG aan het gamma wil toevoegen. OP dit moment zijn er in de VS ongeveer 1.200 CNG-tankstations, de helft daarvan verdeeld over slechts vijf staten. Van LNG-stations zijn er nog veel minder: slechts 66, verdeeld over 10 staten. Kortom: op dat gebied valt er nog wel wat te winnen.

Lezersreacties (49)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.