GM met Microsoft in zee voor autonoom rijden

Microsoft investeert ook in Cruise

Origin Cruise

General Motors en haar op autonoom rijden gerichte divisie Cruise gaan in zee met Microsoft om het op de markt brengen van autonome voertuigen te versnellen.

Bij de ontwikkeling van moderne auto’s spelen computers en software een alsmaar grotere rol. Dat is al helemaal het geval wanneer het om autonoom rijden gaat. Microsoft moet General Motors en Cruise, dat in 2016 werd aangekocht door GM, verder gaan helpen met het opschalen van de technologie voor autonoom rijden. Daarin is met name een grote rol weggelegd voor Azure, het cloudplatform van Microsoft. Microsoft kan op haar beurt, door de dankzij de samenwerking opgedane kennis, andere transportbedrijven op de wereld beter van dienst zijn.

Microsoft sluit zich daarnaast aan bij General Motors en Honda als investeerder in Cruise. De partijen investeren gezamenlijk nog eens 2 miljard dollar in het bedrijf. Cruise heeft nog geen auto op de markt gebracht, maar met de elektrische deelauto Origin heeft het bedrijf grote plannen. Daarnaast implementeert GM de opgedane kennis van Cruise op het gebied van autonoom rijden in haar eigen modellen. Dat geldt ook voor de cloudoplossing van Microsoft, die GM verder moet helpen om de organisatie te digitaliseren.

Hulp vanuit techsector

De samenwerking tussen Microsoft en GM lijkt een beetje op die van Geely met Tencent, in de zin dat Tencent Geely ook gaat helpen om op bedrijfsmatig vlak te digitaliseren. Geely gaat in haar flirt met de techindustrie overigens nog wel wat verder dan General Motors: het Chinese concern knoopte eerder namelijk al samenwerkingen aan met Foxconn en Baidu. Gezien het toenemende belang van software bij de ontwikkeling van auto’s, ligt het voor de hand dat de auto- en technindustrie elkaar vaker weten te vinden in de toekomst.

Lezersreacties (25)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.