Gereden: Skoda Superb 1.6 TDI Greenline

Skoda Superb 2013
Cosmetische aanpassingen zodat hij qua uiterlijk weer in de pas loopt met de Octavia en de Rapid en 20 procent bijtelling, dat zijn de belangrijkste vernieuwingen voor de Skoda Superb. Dat belastingvoordeel geldt overigens alleen maar voor de 1.6 TDI Greenline, dus die kozen we voor onze hernieuwde kennismaking met de enorme Skoda.

Wat blijft het toch een lel van een auto, die Superb. De gewone versie, de Twindoor, heeft daarbij zeker als je van driekwart achter bekijkt, wat vreemde proporties. Overigens zie je bij die versie duidelijker wat er gewijzigd is. De achterlichten zijn groter. Bij de Combi waarmee wij op pad gingen moet je drie keer kijken of de achterkant nou gewijzigd is of niet. Dat geldt overigens niet voor het front.

Start-/stoptechniek is de belangrijkste technische wijziging voor de Superb, en dat betekent een iets lagere CO2-uitstoot. Het helpt alleen de 1.6 TDI aan 20 procent bijtelling en daarvoor moest de auto speciaal voor Nederland gehomologeerd worden want in Tsjechië kwamen ze met de 105 pk diesel eerst op 113 gram uit. Bij ons is dat 111 gram, net een gram onder de grens voor 20 procent bijtelling.

Krachtig genoeg, maar niet meer dan dat. Laat de 1.6 TDI vooral niet onder de 1.500 toeren komen. In de grote Superb is de geluidsisolatie prima voor elkaar, je hoort vanbinnen niet veel van de 1.6 TDI. Hij is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak.

Qua rijgedrag is de Superb nog altijd een goedmoedige lobbes. Hij houdt niet echt van bochten, maar mede dankzij de lange wielbasis weet hij wle heel goed raad met een slecht wegdek.

De volledige rij-impressie staat in AutoWeek 23 die woensdag 29 mei verschijnt. Een video volgt binnenkort.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (66)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.