Gereden: Saab 9-7X

Saab 9-7X
Saab 9-7XSaab 9-7XSaab 9-7XSaab 9-7XSaab 9-7XSaab 9-7X
De Saab 9-7X is al enige tijd leverbaar in Amerika. De basis is de Chevrolet Trailblazer, die ook hier leverbaar is. Hoe Saab is deze SUV?
De Saab 9-7X is al enige tijd leverbaar in Amerika. De basis is de Chevrolet Trailblazer, die ook hier leverbaar is. Hoe Saab is deze SUV?
GM heeft zich er niet gemakkelijk met een nieuw grilletje en achterlichtje vanaf gemaakt. Zo is het dashboard volledig nieuw van opzet en is er flink gesleuteld aan het onderstel. De term 'sportief' komen we dan ook veelvuldig tegen in de persdocumentatie die importeur Kroymans ons uitreikt. Dat lijkt bij Saab de laatste jaren meer een issue te zijn dan veiligheid, tot niet zo lang geleden het stokpaardje van het merk.
En nu we het dan toch over veiligheid hebben, kunnen we u melden dat de Chevrolet Trailblazer, waarop de 9-7X is gebaseerd, bij de botsproeven van de NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) slechts drie sterren scoorde voor wat betreft de veiligheid van de voorste inzittenden. In diezelfde test haalde de vorige generatie Saab 9-5 het maximale aantal van vijf sterren. Dat haalde hij eveneens in de door EuroNCAP uitgevoerde test. Maar goed, de 9-7X heeft zijn massa mee als het erop aankomt, want twee ton staal zet je niet zomaar stil.
Voelt licht aan
De eerste 9-7X waarmee we op pad gaan heeft de 5,3-liter V8 onder de kap. Altijd goed voor een meer dan stevige duw in de rug, zo'n achtcilinder. De motor heeft niet de minste moeite om de grootste Saab ooit vooruit te helpen. De toerenteller leidt een rustig bestaan in deze auto. Wat in positieve zin al vrij snel opvalt is het rijgedrag van de 9-7X. De zware Saab voelt licht aan en helt niet overmatig over in bochten en op rotondes. De besturing is niet overdreven communicatief, maar wel lekker direct en precies. De luchtgeveerde, starre achteras veroorzaakt minder deining dan we doorgaans van dit type onderstel gewend zijn. Kortom, Saab heeft voldoende aan het concept geschaafd om er een goed sturende SUV van te maken.
Auto nummer twee die we rijden, is de versie met de zescilinder lijnmotor. Die is goed voor 290 pk en 375 Nm. De techneuten in Trollhättan lachen om zulke waarden, dat toveren zij immers zonder al te veel moeite uit een viercilinder 2,3-liter met turbo. Maar goed, met deze zespitter is de 9-7X adequaat gemotoriseerd, zoveel is al snel duidelijk. Het brandstofverbruik is royaal te noemen, met een gemiddelde opgegeven consumptie van 1 liter euro 95 per 7,4 kilometer. De achtcilinder lust zelfs nog iets meer. Een dieselmotor heeft Saab niet voorhanden, maar er wordt momenteel gewerkt aan een gasinstallatie voor de 4.2. Als alles volgens planning verloopt, is begin volgend jaar een 9-7X met gastank leverbaar.
Op de achterbank biedt de SUV ruim voldoende hoofd- en beenruimte. Een hoofdsteun voor de middelste zitplaats ontbreekt en dat strookt weer niet met de filosofie van Saab. Met een vanafprijs van 64.990 euro is de Saab 9-7X, zeker gezien de uitrusting, scherp geprijsd.
De complete rij-impressie met de Saab 9-7X staat AutoWeek 47, die op 16 november in de winkels ligt.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.