Gereden: Mitsubishi Colt CZ3 & CZT

Mitsubishi Colt CZT
Mitsubishi Colt CZTMitsubishi Colt CZTMitsubishi Colt CZTMitsubishi Colt CZTMitsubishi Colt CZTMitsubishi Colt CZTMitsubishi Colt CZ3Mitsubishi Colt CZ3Mitsubishi Colt CZ3Mitsubishi Colt
De vijfdeurs Mitsubishi Colt krijgt eind deze maand versterking van de sportieve driedeurs CZ3. Kort daarna komt Mitsubishi bovendien met een hete variant: de 150 pk sterke CZT. We reden met beide versies.

De vijfdeurs Mitsubishi Colt krijgt eind deze maand versterking van de sportieve driedeurs CZ3. Kort daarna komt Mitsubishi bovendien met een hete variant: de 150 pk sterke CZT. We reden met beide versies.

De Colt driedeurs is geen vijfdeurs waaruit twee portieren zijn weggelaten. De CZ3 volgt vrijwel volledig een eigen koers. De typebenaming knipoogt naar het studiemodel CZ2 en het blijft niet alleen bij een symbolische knipoog. Want in de lijnen van de CZ3 is de concept car gemakkelijk te herkennen. Op de motorkap en de voorschermen na delen de driedeurs en de vijfdeurs weinig plaatwerk. De CZ3 heeft een lagere daklijn, een ten opzichte van de vijfdeurs Colt iets schuiner geplaatste voorruit, dikkere, stoerdere dorpels, volumineuzere flanken en kleine, sterk oplopende zijruiten. De carrosserie toont gedrongen, sportief en wendbaar. Bij de driedeurs moet de voorzijde nadrukkelijker dan bij de vijfdeurs de aandacht delen met de achterkant. Die oogt door de geprononceerde achterschermen en de hoog in de bips opgenomen, gemeen knijpende achterlichtunits uitdagend.

Bescheiden

De CZ3 meet 60 mm minder in lengte dan de al bestaande Colt en hij is 30 mm lager. De krappere buitenmaten in combinatie met de hoge taillelijn - die versterkt wordt door de genoemde kleine, puntige zijruit - doet een niet al te ruim interieur vermoeden. De CZ3 heeft echter meer beenruimte te bieden dan bijvoorbeeld de Peugeot 206 of de Toyota Yaris. Ondanks de sterk aflopende daklijn is de hoofdruimte ook groter dan bij genoemde concurrenten. De bagageruimte is vrij bescheiden. De in delen (60-40) neerklapbare achterbank kan echter over een afstand van 150 mm worden verschoven, waardoor de kofferruimte groeit. Het zitmeubilair stamt uit de vijfdeurs Colt en kan bij de hoger gepositioneerde uitvoeringen als de Invite worden verruild voor semi-sportstoelen. De geprononceerde wangen voorspellen een puike steun, maar in de praktijk heeft het bovenlichaam toch te veel bewegingsvrijheid.

Het dashboard komt eveneens uit de vijfdeurs. Dat betekent dat belangrijke ritinfo is ondergebracht in drie analoge instrumenten, die op bijna Italiaanse wijze worden overkapt. De middenconsole is eenvoudig en duidelijk van opzet. De buitenste randen van de ronde knoppen waarmee je de audio-installatie bedient en het klimaat aan boord regelt, zijn van een zachte, transparante kunststof. Ook in het donker zijn de knoppen gemakkelijk te vinden, omdat de randen dan verlicht worden. De steunbalk die het dashboard met de middenconsole verbindt, is gemaakt van hetzelfde transparante materiaal als dat van de bedieningselementen. Het geheel maakt een speelse, jeugdige indruk.

Voldoende gevoel

Het benzinemotorenpalet van de Colt CZ3 beslaat drie motoren: een 1,1-liter, een 1.3 en een 1.5. De middelste hebben we tijdens een kennismaking kunnen beproeven. Het is een adequate motorisering voor de CZ3. Wie het onderste uit de kan wil, moet wel stevig poken en niet schrikken van een paar toeren meer of minder van de krachtbron. Het korte versnellingspookje laat zich met korte, directe slagen van de ene naar de volgende of vorige versnelling dirigeren. Een automatische zesbak, die ook manueel te bedienen is, is leverbaar op de 1.3 Invite. Mitsubishi heeft deze transmissie Allshift gedoopt. De geluidsproductie van de 95 pk sterke dertienhonderd irriteert enigszins als je de Colt de sporen geeft, en hij doet daarom verlangen naar meer. Degene met een wat kalmer rijgedrag zal deze irritatie zelden hebben, want onder deellast en bij kruissnelheden verdwijnt het motorrumoer naar de achtergrond. De vijftienhonderd levert 109 pk en komt uiteraard vlotter uit de startblokken. Wie een inspirerender rijgedrag van z'n CZ3 verlangt, neme de 1.5.

Later dit jaar druppelen ook de CZ3 diesels bij de Mitsubishi-dealers binnen; twee driecilinder 1,5-liter commonrailmotoren van respectievelijk 68 en 95 pk.

Rijden doet de CZ3 zeer verdienstelijk. Het onderstel kent een redelijk harde, maar niet oncomfortabele afstemming en maakt van de Colt een stabiele auto. Natuurlijk werken de op de hoeken van de carrosserie geplaatste wielen ook mee aan die stabiliteit. In bochten is de Mitsubishi verregaand neutraal, om zich uiteindelijk te laten provoceren tot onderstuur. Gas los in de bocht, betekent een uitstapje van de achtersteven, maar dat is eenvoudig te corrigeren met de verrassend prettig werkende besturingsinstallatie. Die is voorzien van snelheidsafhankelijke elektronische stuurbekrachtiging. De stuurhulp laat voldoende gevoel over in de installatie, die aangenaam direct werkt. Alleen rond de middenstand is enige vaagheid te constateren.

CZT
De duurste, maar lekkerste Colt luistert naar de naam CZT. Onder het motorkapje huist een 1,5-liter turbomotor met een vermogen van 150 pk. De CZT sprint van 0 naar 100 km/h in acht seconden en een top van 210 km/h is haalbaar volgens de fabrikant. Het is geen snelheidsmonster, maar hij weet rapperiken als de Peugeot 206 GTI, de Ford Fiesta ST en de Mini Cooper aardig partij te geven. De CZT onderscheidt zich subtiel, maar toch duidelijk waarneembaar van de CZ3; hij heeft onder andere een dikkere voorbumper, bredere dorpels, een donkergrijze koplampbehuizing, 16'-wielen en een forse achterspoiler. Aan boord treffen we sportstoelen met rood-zwarte stoffen bekleding (leer is een optie), aluminium pedalen en alu-look accenten op de klokken, luchtroosters en handgrepen. De wijzerplaten van de toerenteller en de snelheidsmeter zijn wit. De carrosserie is op een aantal plaatsten versterkt om 'm stijver te maken dan die van de CZ3. Ook het onderstel en de besturing zijn aangepast aan het hogere prestatiepotentieel van de CZT. Hij is beduidend stugger dan de modalere driedeursversies en ook de besturing is merkbaar scherper. De CZT is een fijne stoeiauto die de Colt nadrukkelijker op de kaart zal zetten. De prijzen van de Colt CZ3 beginnen bij € 11.999. De CZT 1.5 Turbo kost € 21.999. De volledige rij-impressie van de nieuwe Colts staat in AutoWeek 5 van 26 januari.

PRIVATE LEASE Mitsubishi Colt

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.