Gereden: Ferrari 488 GTB

Paardenfluisteraar

Ferrari 488 GTB
De Ferrari 488 GTB brengt met zijn turbomotor een stuk ingetogener geluid voort dan zijn voorgangers deden. Maar voor de rest is het raspaard er op alle fronten op vooruitgegaan.

Bekijk onze video van de 458 Speciale nog eens en vergelijk die dan met de beelden (en vooral het geluid) van de video hieronder; het rauwe, hoogtoerige geluid heeft plaatsgemaakt voor een romigere, vollere sound, die - hoewel die nog zeer aanwezig is – voor minder 'instant' kippenvel zorgt.

Dat wordt echter volledig gecompenseerd door het onvoorstelbare krachtsvertoon van de 3,9-liter turbomotor. De V8 levert met 670 pk en 760 Nm niet alleen in absolute zin heel wat meer dan voorganger 458. Het is vooral de manier waarop koppel en vermogen - die van 2.000 tot 8.000 tpm zijn uitgesmeerd - een verpletterende indruk maken. Het maakt haast niet uit in welke versnelling of bij welk toerental; geef gas en de motor begint in je rug te duwen alsof hij je in een brandend gebouw zo snel mogelijk richting nooduitgang wil dirigeren.

Ferrari claimt dat 85 procent van de auto nieuw of vernieuwd is. Het chassis moest niet alleen aangepast worden om de nieuwe motor te kunnen monteren, maar ook voor de extra koelelementen die nodig zijn voor zo'n turbo-aggregaat. Toen ze toch bezig waren, is gelijk maar de hele koets onder handen genomen; alleen het dak en de spiegels zijn nog hetzelfde.

De manier waarop de mechanica, aerodynamica en elektronica samensmelten tot één uiterst precies en controleerbaar dynamisch geheel, is een kunst waarop Ferrari patent heeft. Qua grip en scherpte zit de 488 GTB tussen de 458 Italia en Speciale in – en dat maakt 'm op stuurgebied nog steeds sensationeler dan een McLaren 650S of Lamborghini Huracán. Omdat de 488 in het grensgebied beter is te doseren dan de hardcore Speciale én vanwege de nog verder ontwikkelde hulpsystemen, kun je er zelfs op de meest hobbelige en smalle bergweg mee gooien en smijten alsof het een Dinky Toy is.

Voor het uitgebreide verhaal over de Ferrari 488 GTB moet je nog even geduld hebben. Dat verschijnt namelijk in GTO 3, die vanaf 6 oktober in de winkel ligt. Wil je nu meer over supercars lezen: in de GTO die momenteel in de winkel ligt staan onder meer tests met de Corvette Z06 en de Porsche 911 GT3 RS. Als je 'm hier bestelt, krijg je de editie gratis thuisbezorgd!

Video

Lezersreacties (31) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.