Gereden: Citroën C2
De Citroën C2 is er helemaal klaar voor: hij zal op 12 september bij de dealers arriveren. Wij hebben al een voorproefje gehad van zijn rijcapaciteiten.
Het is altijd weer even afwachten hoe een auto er in het echt uitziet, maar dat valt bij de C2 allerminst tegen. Hij is weliswaar gebouwd op dezelfde bodemplaat als de C3, maar die is 15 cm ingekort, zodat de wielbasis uitkomt op 2,31 m. De tweedeurs C2 is met z'n lengte van 3,66 m dan ook bijna 20 cm korter dan de C3 en hij is bovendien 6 cm lager. Het gevolg is dat de C2 veel sportiever oogt dan de zijn bolle broertje.
Nieuw in deze klasse is de achterklep van de C2, die uit twee delen bestaat. De bovenste helft met de achterruit scharniert omhoog en neemt de hoedenplank mee. De onderste helft klapt naar beneden, net als bij de C3 Pluriel. Op het kleine klepje kan je gemakkelijk gaan zitten, want het kan 100 kg dragen. Daarin is bovendien een opbergvak verwerkt, dat ook in gesloten toestand van de klep kan worden geopend. Verder heeft de C2 (afgezien van de basisversie) geen achterbank, maar twee losse stoelen die onafhankelijk van elkaar in de
lengterichting over een afstand van 10 cm verschoven kunnen worden. Ze zijn bovendien opvouwbaar of verwijderbaar. De bagageruimte kan worden uitgebreid van 166 tot 879 liter.
De stoelbekleding van de meeste C2-versies is leverbaar in vier kleuren, blauw, amber, groen en grijs. Bij de VTR-uitvoering (zie foto) komt de carrosseriekleur terug in een deel van de bekledingsstof, de doorzichtige plastic handgrepen en de versnellingspookknop.
De C2 is beschikbaar in vier uitvoeringen: Ligne Séduction, Ligne Prestige, Ligne Ambiance en de sportieve VTR (Véhicule Très Rapide). Standaard is de C2 uitgerust met zes airbags, variabele elektrische stuurbekrachtiging, centrale portiervergrendeling, in hoogte en diepte verstelbaar stuur, automatisch inschakelende alarmlichten en een boordcomputer.
We weten nu hoe de C2 rijdt, want de eerste rij-impressie met de 1.4 HDI, de 1.4 SensoDrive VTR en de 1.6 SensoDrive VTR achter de rug. We vonden het jammer dat de gewone 1.4 niet beschikbaar was, want dat zal in ons land de bestverkochte versie worden van de C2.
Wij vonden de 1.4 HDI ronduit een fijn karretje en stapten daarna over in de 1.4 SensoDrive, die 't met nogal wat minder koppel moet doen. Daarom zou je dan ook misschien kiezen voor deze versie met een handgeschakelde bak in plaats van met de automatische koppeling. Beter is het dan weer gesteld met de 1.6 16V, die alleen met SensoDrive leverbaar is. Hij is vlot, maar kan niet beschouwd worden als een GTI-achtige, ondanks dat er VTR op de flanken staat: Véhicule Très Rapide. De wegligging is voor dit type auto in orde en beslist niet te rangschikken in de categorie comfortabel, want de C2 is nogal stug afgesteld.
Hoewel Citroën zich vooral richt op jonge, mannelijke automobilisten vanaf 20 jaar denken wij dat de doelgroep voor de C2 groter is. Meer gegevens over de C2 treft u aan in ons bericht van 6 mei , terwijl we op 22 augustus de prijzen publiceerden.
Een uitgebreide rij-impressie staat in AutoWeek no. 38 van 10 september.