Gereden: Chyrsler Crossfire SRT-6

Chrysler Crossfire SRT6
Chrysler Crossfire SRT6Chrysler Crossfire SRT6Chrysler Crossfire SRT6Chrysler Crossfire SRT6Chrysler Crossfire SRT6
Sinds zijn introductie heeft Chrysler Crossfire naam gemaakt als een fraaie sportwagen met uitstekende rijkwaliteiten. Toch kan het beter met de SRT-6.

Sinds zijn introductie heeft Chrysler Crossfire naam gemaakt als een fraaie sportwagen met uitstekende rijkwaliteiten. Toch kan het beter en dat bewijzen de Amerikanen met de SRT-6.

Kenners weten het intussen al: de SRT-aanduiding (Street and Racing Technology), gevolgd door het aantal cilinders, staat voor snelle versies van de Viper, Ram en Neon. Deze modellen worden in Amerika door de Dodge-divisie gevoerd. Met de komst van Dodge naar Europa zal trouwens de Viper ook bij ons Dodge worden gevoerd. Nu van de Crossfire ook een SRT-versie is verschenen is hij meteen de eerste Chrysler en ook de snelste.
De Crossfire SRT-6 herken je aan zijn getunede uiterlijk: aan de bumperspoiler, de grote 15-spaaks SRT-wielen en de achtervleugel. Met de diepervallende bumperspoiler vóór was de neerwaartse druk zodanig veranderd, dat een permanente spoiler achter nodig was.
Binnenin is het enige verschil met de gewone Crossfire de snelheidsmeter die tot 320 km/h gaat. Verder is de SRT-6 standaard uitgerust met kuipstoelen die met leer en Alcantara bekleed zijn en die voorzien zijn van een geborduurd SRT-6 logo.
De SRT-6 is uitgerust met bijzondere techniek: die van de vorige SLK 32 AMG. Dus met de bekende 18-kleps 3.2 V6 Kompressor. In de Crossfire verschillen vermogen en koppel van deze motor. In de SLK AMG is dat 354 pk en 450 Nm, maar in de Crossfire is het 334 pk en 420 Nm. Dat verschil zit 'm in het motormanagementsysteem. Moest er dan toch duidelijk verschil zijn?

De handgebouwde AMG-V6 werkt in de SRT-6 samen met de 5-traps automaat met AutoShift sequentiële bediening. Het vermogen wordt via de achterwielen met nieuwe, tweede generatie Michelin Pilot Sport Ultra High Performance-banden aan de weg gebracht. Vóór zijn ze in de maat 225/40 ZR18 en achter 255/35 ZR 19.
Het onderstel van de SRT-6 is aangepast op het hogere vermogen en koppel en dat is gebeurd met 30 procent stijvere veren en raceschokdempers, maar de diameter van de stabilisatorstangen is ongewijzigd gebleven. De geventileerde schijfremmen zijn een dikke maat groter dan van de standaard Crossfire en zijn uitgerust met remklauwen met dubbele zuigers voor en achter.
Onze eerste rij-indrukken met de snelle Crossfire hebben we opgedaan op
het testcircuit van de Chrysler in de buurt van Detroit. Op de zogenaamde handling course, vergelijkbaar met een circuit, maar dan zonder vangrail, doet de SRT-zijn naam eer aan: Street ánd Racing Technology. Zijn onderstel kan goed omgaan met het extra vermogen, dat trouwens gretig reageert op het gaspedaal. Er is bijna altijd, in elke versnelling, vermogen aanwezig. De SRT-6 moet de sprint van 0-100 km/h kunnen afleggen in 5 seconden. Wij klokten een fractie langer, maar snel is 't in ieder geval. De topsnelheid van 265 km/h kan op dat deel van de testbaan niet worden gehaald. Maar we nemen rustig aan dat de SRT-6 die top echt haalt. Of je nu korte of lange bochten hebt, of snel door de chicane gaat, de achterwielaangedreven Crossfire weet er raad mee. En ga je te hard, dan waarschuwt hij op een vriendelijke manier, zodat een mindere druk op het gaspedaal ervoor zorgt dat hij in het juiste spoor blijft.
De snelle Chrysler wordt in het najaar in de Nederlandse showrooms verwacht. Hij gaat € 69.995 kosten. Ook de open versie, de Roadster zal als SRT-6 geleverd worden. Zijn prijs bedraagt € 71.650.

Een uitgebreide rij-impressie staat in AutoWeek no. 29 van 7 juli.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.