Gereden: Cadillac SRX crossover
Cadillac heeft het druk. We reden pas nog met de XLR roadster en nu staat de eerste crossover van GM's topdivise voor ons klaar.
Tien jaar geleden kon je niet vermoeden dat GM's topdivisie iets anders zou bouwen dan luxe personenauto's. Maar het pakte anders uit: Cadillac kwam in 1998 de enorme Escalade SUV en lanceerde op de show in Detroit in 2001 de Vizón, een concept car voor een crossover. Daarmee werd snel ingehaakt op de nieuwe trend van een lichte SUV met de rijkwaliteiten van een personenwagen. Die trend was vijf jaar geleden al gezet door Lexus, dat met zijn geciviliseerde RX 300 meteen erg succesvol was.
De Cadillac crossover is dus betrekkelijk snel in productie gegaan. Afgelopen januari werd hij in Detroit voorgesteld als de SRX, de eerste Cadillac van de nieuwe S-serie en in de lente rolde de eerste productiewagen van de band. De SRX wordt gebouwd op de Sigma-bodemplaat, die voor het eerst is gebruikt voor de CTS en die is ontwikkeld voor gebruik van achterwielaandrijving. Daarmee is nóg een nieuwe fase ingegaan voor Cadillac: de terugkeer naar achterwielaandrijving.
De SRX moet niet alleen uiterlijk het gat opvullen tussen de sedans en de grote SUV, ook qua binnenruimte vervult hij die functie. Bij de ontwikkeling van de SRX heeft Cadillac veel aandacht besteed aan de ruimte voor passagiers en bagage. Daarom biedt de nieuwe auto ook de mogelijkheid om zeven personen te vervoeren door de beschikbaarheid (als optie) van een derde zitrij, die met een druk op de knop elektrisch kan worden opgeborgen in de vloer. Rij twee kan worden plat worden neergeklapt, zodat een grote vlakke laadvloer ontstaat. Op de tweede zitrij hebben de passagiers volgens GM trouwens de meeste beenruimte in deze klasse. De auto is net zo hoog als de nieuwe Lexus RX330, maar hij is 21 cm langer en de wielbasis meet 24 cm meer. Cadillac claimt bovendien dat de opbergruimte achter de tweede zitrij twee maal zo groot is als van een andere concurrent, de BMW X5.
De atmosfeer binnenin straalt vooral luxe uit met hout en leer en over gebrek aan licht hoeven SRX-inzittenden niet te klagen, want de nieuwe Caddy heeft het grootste open glasdak dat op een model voor de Amerikaanse markt wordt aangeboden.
De SRX debuteerde deze zomer met de nieuwe 4,6-liter Northstar V8 met variabele kleptiming, die zijn première beleefde in de XLR Roadster. De V8 levert 320 pk en heeft een maximum koppel van 427 Nm bij 4400 tpm. Dat is op de Amerikaanse markt zeker gezien het gewicht van bijna 2000 kg geen overbodige luxe. Over een paar maanden zal ook een 3,6-liter V6 beschikbaar zijn. Hij levert 194 pk en heeft een maximum koppel van 342 Nm bij 2500 tpm. Beide motoren worden geleverd met een 5-traps automaat, al zijn de transmissies niet identiek. De SRX heeft standaard achterwielaandrijving, maar vierwielaandrijving is als optie leverbaar. Tijdens onze eerste testrit hadden we niet bepaald het gevoel in een grote sport ute te rijden. De SRX heeft met zijn onafhankelijke wielophanging, Stabilitrack en de zich continu aanpassende schokdemperafstelling Magneride prima rijkwaliteiten. En met zijn sterke V8 accelereert de SRX moeiteloos binnen 7,5 s naar 100 km/h. De sequentiële 5-traps transmissie is dezelfde als in de XLR roadster. Met zijn prima kwaliteiten moet de Cadillac SRX in staat zijn 't op zijn thuismarkt goed te doen. Of hij naar Europa komt, is nog niet bekend. Een uitgebreide rij-impressie staat in AutoWeek no. 37 van 3 september.