Gereden: BMW i8
Het gebeurt niet zo vaak dat een nieuwe auto zó veel gefotografeerd wordt als de BMW i8. Elke keer als we tijdens de testrit in California de vleugeldeuren openen, staan belangstellenden al met de smartphone in de aanslag. Maar ook op de weg is de lens met grote regelmaat op de opvallende i8 gericht.
Vorige zomer werd tijdens de eerste rondes met een prototype van de i8 op BMW's testbaan in Zuid-Frankrijk al duidelijk dat de auto met zijn nieuwe technologie in staat is om ook zijn bestuurder in vervoering te brengen. Al moest toen volgens BMW's 'chassis-goeroe' Jos van As nog wel verder worden gewerkt aan een optimale afstemming van de systemen.
Wat niet wegnam dat onze landgenoot op verzoek graag liet zien dat de i8 absoluut geen probleem had met een supersportieve rijstijl en zijn gevleugelde kont met gemak in een drift gooide. Daarvoor hebben we nu op de openbare weg nauwelijks gelegenheid gehad, maar snel rijden op de bochtige en glooiende Mulholland Highway was gelukkig wel mogelijk.
Geluidloos door de bergen
De i8 is daarop met de elektromotor (131 pk, 250 Nm) en de 1,5-liter 3-cilinder turbomotor (231 pk, 320 Nm) die respectievelijk de voor- en de achterwielen aandrijven, helemaal op voorbereid. De auto accelereert in 4,4 seconden naar 100 km/h, terwijl hij van 80 naar 120 km/h 3,8 seconden nodig heeft. De topsnelheid ligt op 250 km/h. Het gemiddeld brandstofverbruik komt uit op 2,1 liter/100 km met 49 gram CO2-uitstoot, terwijl het elektroverbruik 11,9 kWh per 100 km is.
In e-Mode kan de i8 tot 120 km/h rijden en heeft dan een reikwijdte van 37 km. Om door Santa Monica naar de snelweg geluidloos de bergen in te rijden was dat genoeg. Op het moment dat de batterij leeg is, wordt de verbrandingsmotor geactiveerd, wat nog niet helemaal gladjes verloopt; er is een hapering, iets wat op een turbogat lijkt. Dat komt omdat de overgang gepaard gaat met de overschakeling van de transmissie. "Dit zijn nog pré-productiemodellen, daar wordt aan gewerkt", aldus projectleider Carsten Breitfeld.
Neiging tot onderstuur
Verder voelden we in de Sport-mode nog een neiging tot onderstuur, die na het uitschakelen van het ESP was verdwenen. Volgens Breitfeld is het ESP wat 'krapper' afgesteld vanwege het onmiddellijk beschikbare koppel. Zonder ESP is de wegligging van de i8 overigens mooi stabiel en vertrouwenwekkend genoeg om het systeem 'uit' te laten.
De besturing is prettig direct en geeft een goed gevoel, terwijl de draaicirkel korter aanvoelt dan hij in werkelijkheid is. Voeg daarbij het versterkte geluid van de driecilinder, in de cabine te horen via de geluidsinstallatie en buiten via een speaker naast de uitlaat ... en dan kun je je voorstellen, dat de i8 inspireert tot stevig doorrijden.
De eerste indruk is dat de missie om ondanks de toepassing van duurzame technologie geen concessies te doen aan de 'Freude am Fahren' filosofie, geslaagd is.
Lees de volledige rij-impressie in AutoWeek 20, die vanaf 14 mei in de winkel ligt.