'Geen verkeersboetes op het vasteland voor Britten na Brexit'

Afspraken weg

Top tien UK VK engeland engels Brits GB Groot Brit

Met de Brexit komt ook de afspraak tussen EU-landen om elkaars flitsboetes te innen te vervallen. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat er veel minder  verkeersboetes over en weer zullen worden gestuurd. Britten gaan dan vrijuit in de EU, terwijl reizigers vanuit de EU in het Verenigd Koninkrijk wellicht straffeloos overtredingen kunnen begaan.

De richtlijn inzake grensoverschrijdende handhaving eindigt met de Brexit. Die richtlijn werd in 2015 ingevoerd en stond elk EU-land toe om een ​​bestuurder te beboeten die een snelheidsovertreding beging in een ander EU-land. Voor dat jaar kwamen in het VK opgelopen boetes inderdaad zelden tot nooit op buitenlandse deurmatten terecht en was dat ongetwijfeld ook andersom het geval. Die situatie lijkt nu terug te keren, in ieder geval voorlopig.

Dat betekent dat niet alleen Britten vooralsnog vrijuit gaan bij een verkeersovertreding, maar ook dat inwoners van een EU-land voorlopig geen boetes vanaf het eiland hoeven te verwachten. De grootste klap lijkt voor Frankrijk weggelegd. Volgens onze collega’s bij AutoExpress worden in dat land jaarlijks meer dan 500.000 Britse chauffeurs beboet voor te hard rijden, goed voor een bedrag van meer dan 60 miljoen euro per jaar.

De Britten verwachten dan ook dat er in Frankrijk vaker gebruik zal worden gemaakt van laserguns en een directe staandehouding, zodat de boete direct kan worden voldaan. Ondertussen wordt er naar verluidt gewerkt aan een nieuw samenwerkingsverband, dat het innen van elkaars boetes wederom mogelijk moet maken. Daarbij zouden de Britten het model kunnen overnemen van Zwitserland. Dit land is ook geen lid van de EU, maar snelheidsovertredingen vallen wel bij automobilisten uit andere landen op de mat. Het is niet bekend wanneer deze regeling wordt ingevoerd - als ‘ie er al komt.

Lezersreacties (26)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.