Franse overheid gaat Renault in de gaten houden
In een gezamenlijk uitgegeven persverklaring meldden de Franse ministers van Financiën en Industrie dat ze erop gaan toezien dat de verantwoordelijken binnen Renault in de spionagezaak de consequenties zullen ondergaan. Omdat Renault in eerste instantie de beschuldigende vinger naar China wees, leidde de spionagezaak bijna tot een diplomatieke rel. Later bleek dat het een puur interne aangelegenheid betrof en daardoor leed ook de Franse overheid, met 15 procent ook nog eens de grootste aandeelhouder van Renault, behoorlijk wat gezichtsverlies.
De gang van zaken aangaande de spionagezaak wordt momenteel onderzocht en de overheid mengt zich actief in dat onderzoek. Minister Christine Lagarde van Financiën en Eric Besson van Industrie verklaarden tegenover Reuters dat zij "nauwkeurig zullen toezien op organisatorische hervormingen en individuele verantwoordelijkheid, gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek". Dit nadat de ministers uit overleg met Renault topman Carlos Ghosn kwamen.
Onafhankelijkheid
Dat is niet het enige slechte nieuws voor de Fransen. omdat de overheid een grote vinger in de pap heeft bij het bestuur van het bedrijf, zullen de plannen van Ghosn vertraging op gaan lopen. De topman maakt zich al enige tijd sterk voor meer onafhankelijkheid van Nissan. Niet alleen wil Ghosn minder inmenging van Renault bij de besluitvorming binnen Nissan, maar hij wil de Japanners zelfs stemrecht geven over de gang van zaken bij de Fransen. Hierdoor moeten de twee fabrikanten gelijkwaardiger worden. Om een dergelijke hervorming door te kunnen voeren moet de Franse staat echter wel meewerken en op dit moment lijkt instemming van de overheid verder weg dan ooit.