Frankrijk stimuleert ontwikkeling goedkope EV
Nieuweling mag maximaal 7000 dollar kosten
Een elektrische auto van 7000 dollar ontstaat niet zomaar, want het zijn nu juist de accu's die de prijs van dit soort milieuvriendelijke voertuigen opdrijven. Om het uitzonderlijk lage prijsniveau toch voor elkaar te krijgen mikt de minister op vervangbare accu's. Net als bij de Renault Zoe betaalt de klant bij die constructie wel voor de auto, maar niet voor de accu's. De batterij wordt geleast voor een vast maandbedrag.
Anders dan bij die reeds bestaande Renault moet het accupakket ook onderweg gewisseld kunnen worden, zodat de beperkte actieradius minder snel een probleem vormt. Het Israëlische Better Place probeerde iets soortgelijks al eerder, en ook Tesla heeft zich beziggehouden met accuwisselstations. Better Place heeft het helaas niet overleefd en Tesla trok eerder dit jaar z'n handen van het concept af, maar als de regering van een groot land een wisselstatiion-netwerk gaat faciliteren biedt dat ongetwijfeld mogelijkheden.
Wie de laatste jaren in Parijs is geweest weet ongetwijfeld dat daar al relatief simpele elektrische auto's rondrijden onder de vlag van Autolib, een deelautoprogramma. Deze Bolloré Bluecar wordt maar mondjesmaat verkocht aan particulieren, en ook zij krijgen dan te maken met een maandelijks leasebedrag voor het accupakket. De aanschafprijs van het ietwat vreemd gevormde wagentje ligt met 19.000 euro echter niet in de buurt van het niveau dat de Franse minister graag zou zien.
Mochten de ambitieuze plannen van Royal werkelijkheid worden is er in ons land alvast genoeg draagvlak voor de auto. Gisteren werd bekend dat ruim de helft van de Nederlanders de aanschaf van een elektrische auto overweegt, maar dat de hoge aanschafprijs voor velen van hen een groot obstakel vormt.