Ford Fusion gereed!
Dit is de definitieve versie van de Ford Fusion, de op de Fiesta gebaseerde mini-MPV. In Frankfurt liet Ford vorig jaar al een prototype zien, de productieversie blijkt nauwelijks gewijzigd te zijn.
Tekst Henny Hemmes
Hoe serieus Ford is met zijn Fusion bleek wel op de L.A. Auto Show, waar de concept car van dit model van Europees formaat aan de Amerikanen werd voorgesteld om te testen wat zij ervan vinden. Ook al zijn auto's als de Fiesta, Fusion en Focus naar Amerikaanse begrippen klein, dat betekent niet dat ze aan de andere kant van de Atlantische Oceaan onverkoopbaar zijn. Zo is de Focus daar inmiddels een regelrechte hit.
In Europa is succes voor een model als de Fusion bijna gegarandeerd. Kijk maar naar de Opel Zafira, die intussen een heel stuk marktaandeel voor zijn rekening heeft genomen. Ook al is die een klasse groter, de Fusion en trouwens ook zo'n op de Opel Corsa gebaseerde versie ( (nog als Concept M in Genève) krijgen de opdracht het publiek voor hun eigen klasse warm te maken. Niet onmogelijk, want de term klein is op dit soort auto's niet meer van toepassing. De Fusion meet overigens 4,02 m, is 1,71 m breed en 1,50 m hoog.
Ford zegt dat de Fusion vooral is ontworpen voor mensen in stedelijke gebieden. De auto heeft een hogere zitpositie voor een beter zicht en gemakkelijker parkeren in de drukke steden. De carrosserie is hoger dan normaal voor een grotere bodemvrijheid, zodat verkeersdrempels, stoepen en andere stadse obstakels gemakkelijk 'genomen' kunnen worden.
Het interieur is efficiënt ingericht, zodat er optimale ruimte is voor passagiers en bagage (inhoud bagageruimte 337 liter). De passagiersstoel vóór is neerklapbaar. Niet nieuw (Mazda), wel handig.
De verticale achterklep loopt door tot in de bumper om de tildrempel zo laag mogelijk te houden. Door het ontbreken van een opstaande rand kan je de bagage gemakkelijk naar buiten en naar binnen schuiven.
De Fusion zal worden uitgerust met hetzelfde uitgebreide veiligheidspakket als van de Fiesta en hij krijgt bovendien de beschikking over dezelfde motoren, met uitzondering dan van de 1.3 met 68 pk, die wellicht wat onderbemeten is voor de (zwaardere) Fusion. Zo krijgt de Fusions dus de 1,4-liter Duratorq TDCi turbodiesel (68) pk en de 1,4- en 1,8-liter Duratec 16-kleps motoren (met respectievelijk 80 en 100 pk).
Intussen hebben we gehoord, dat de Fusion in oktober in Nederland wordt verwacht.
Ford heeft vandaag op de bedrijfsauto-RAI de bedrijfswagenversie van de Fusion onthuld. Die krijgt de naam 'Transit Connect' en is vooral bedoeld als koeriersauto.