Ford Focus 1.0: 14 procent bijtelling!

Ford Focus
Ford is gestart met de productie van 1.0-liter driecilinder benzinemotoren. Deze directe inspuiters met turbo zullen vanaf maart 2012 in de Focus geleverd worden en moeten daarna hun weg vinden in andere modellen.

Ford's compacte driecilinders zullen in eerste instantie leverbaar zijn in twee varianten: 100 pk en 125 pk. Het grote doel van de nieuwe motoren is het terugdringen van verbruik en uitstoot. Downsizing in combinatie met turbo's en directe inspuiting is daarbij het inmiddels bekende recept. Het resultaat is voor de Focus-hatchback een opgegeven CO2-uitstoot van 114 g/km voor de 125 pk-versie en slechts 109 gram voor de 100 pk-variant. Let wel: het gaat hier om benzinemotoren. Vandaar dat (wanneer de auto voor 1 juli 2012 op kenteken staat) er voor de 100 pk-versie slechts 14 procent bijgeteld hoeft te worden. Daarnaast is deze auto ook vrijgesteld van bpm en tot 1 januari 2014 van wegenbelasting. Dit lukt op benzine in het C-segment tot nu toe alleen met hybride aandrijflijnen.

De compacte driecilinders zullen na de Focus ook in de C-Max en de nog te introduceren B-Max verschijnen. Dat gekozen is voor driecilindermotoren in plaats van viercilinders met een inhoud van 1,0 liter heeft te maken met gegeven dat wanneer de inhoud per cilinder te klein wordt, het rendement terugloopt. Om dit te voorkomen is er dus een cilinder geofferd. Hoewel een cilinder minder invloed heeft op de mooie loop van een motor meent Ford het toch af te kunnen zonder balansassen. Wel zijn het vliegwiel en de krukaspoelie zodanig gebalanceerd om ongewenste krachten zoveel mogelijk terug te dringen. Daarnaast heeft ook de bevestiging van de motor speciale aandacht gekregen om afgifte van trillingen en vibraties tot een minimum te beperken. Of dit in de praktijk toereikend is weten we na de eerste kilometers.

PRIVATE LEASE Ford Focus

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (67)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.