Faraday Future kondigt nieuw model aan: FF 92

We blijven nog even op hoog niveau

Faraday Future FF 91 Futurist
Faraday Future FF 91 FuturistFaraday Future FF 91Faraday Future FF91Faraday Future FF91Faraday Future FF19 interieur

Faraday Future zit als EV-startup nog in wat we maar even de ‘moeilijke fase’ zullen noemen. Dat weerhoudt het bedrijf er niet van om ambitieus te zijn, dus kondigt het nu al aan dat het werkt aan een tweede model. Na de FF 91 kunnen we straks rekenen op de FF 92.

De Faraday Future FF 92 wordt slechts éénmaal genoemd door Faraday Future, dus reken niet op details of specificaties in wat voor vorm dan ook. Hoewel de naam ‘FF 92’ een logisch vervolg lijkt van de eerder gepresenteerde FF 91, is dit toch nieuws. Eerder gaf het merk aan dat het eerstvolgende model FF 81 zou heten, waarbij het eerste van de twee cijfers in de naam aangeeft dat het hier om een iets lager gepositioneerd model voor een groter publiek zou gaan. De FF 92 heeft een ‘9’ en zit dus op hetzelfde niveau als de FF 91. Het lijkt hier vooral te gaan om het ‘behouden van de voorsprong’, zoals Faraday Future het zelf noemt. Een tweede topmodel dus, maar dan wellicht in een vernieuwde of simpelweg andere vorm.

Hoe hoog dat niveau van Faradays 9-serie precies is, valt moeilijk te onderschatten. Faraday Future vindt de FF 91 zelf van Maybach- of Ferrari-niveau en vraagt tot nu toe vele tonnen voor de MPV-achtige super-EV. Voor dat geld krijg je een driemotorige EV met enorm veel ruimte, achterlijk snelle sprinttijden en een flinke actieradius door een riante 142-kWh accu. Faraday Future legt veel aandacht bij het thema ‘kunstmatige intelligentie’ en voorziet de FF 91 naar verluidt van allerlei AI-hulpjes. Heel hard loopt de FF 91 overigens nog niet: Faraday Future maakte vorig jaar melding van de eerste afgeleverde auto, maar heeft naar verluidt sindsdien nog slechts een handjevol auto’s aan (interne?) klanten overhandigd. In een nieuw persbericht doet het bedrijf opnieuw uitgebreid uit de doeken hoe het financieel gezonder wil worden. Behalve het opschalen van de productie hoort daarbij onder meer een fikse kostenbesparing op het gebied van materiaalgebruik.

Faraday Future is gevestigd in Californië, maar staat onder Chinees bestuur. Het bedrijf legt een focus op het Midden-Oosten. Zo wil het een graantje meepikken in de Verenigde Arabische Emiraten, waar de helft van de auto’s op de weg elektrisch moet zijn in 2050. Daarom kondigt Faraday Future ook een speciaal op deze markt toegespitste versie aan: de Faraday Future FF 91 ‘aiFalcon’.

Lezersreacties (6)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.