Facelift Friday: Saab 9-5

Zakelijk Zweeds of uitbundig Australisch?

Saab 9-5 origineel en facelift
Om het leven van de 9-5 nog wat op te rekken, gaf Saab zijn topmodel in 2005 een facelift die deed denken aan een extravagante televisiepersoonlijkheid.

Ten opzichte van z'n voorganger, de 9000, was de 9-5 in 1997 stilistisch gezien een logische, maar ook wat brave stap voorwaarts. Gelukkig was het merktpische front nog uit duizenden herkenbaar en ook de afgeronde hoeken van de motorkap, de zwierige C-stijl en de vorm van de achterruit waren typische kenmerken van het Zweedse merk, dat inmiddels onder de vleugels van General Motors opereerde.

Na een tussentijdse facelift, waarbij de grille in carrosseriekleur werd meegespoten, was het in 2005 tijd voor een grondige verbouwing van de 9-5. Voor zijn laatste kunstje kreeg de 9-5 een verchroomde bril aangemeten die de auto direct de bijnaam 'Dame Edna' opleverde, naar de flamboyante Australische televisiepersoonlijkheid die met soortgelijke monturen rondloopt.

Ook het dashboard en de achterkant gingen op de schop, waarbij de kont van de 9-5 met z'n nieuwe lichtunits relatief bescheiden afsteekt bij het flamboyante front.

Welke 9-5 kan jou het meest bekoren: het origineel uit 1997 of de Dame Edna-edition uit 2005? Geef je mening hieronder en/of stem via de poll!

Lezersreacties (55) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.