Facelift Friday: Fiat Croma

Bravo-neus voor vriendelijke reus

Facelift Friday Fiat Croma
Facelift Friday Fiat CromaFiat CromaFacelift Friday Fiat CromaFacelift Friday Fiat CromaFacelift Friday Fiat CromaFiat Croma 2.2Facelift Friday Fiat Croma
In 2005 trok Fiat de oude naam Croma uit de mottenballen. De naam werd opnieuw op een relatief groot model geplakt, maar verder leek de nieuwe Croma in niets op zijn bekendere voorganger uit de jaren 80 en 90. Halverwege zijn leven kreeg het MPV-achtige model een grondige facelift.

Italiaanse en Franse merken hebben het rond het begin van deze eeuw een paar keer gewaagd om met iets bijzonders te komen in de hogere segmenten. Waar de geijkte Duitse aanbiedingen steevast in sedan- en stationwagonvorm verschijnen, kwam Renault met 'hoge hatchback' Vel Satis en presenteerde Citroën de buitenissige C6. Een segmentje lager deed Fiat in 2005 iets soortgelijks. De Croma was geen sedan, zoals de Opel Vectra waar hij onderhuids overeenkomsten mee heeft, maar een hoge kruising tussen een MPV, een stationwagon en een hatchback. Giugiaro voorzag dat mengelmoesje bovendien van een wat opmerkelijk, sterk afgerond uiterlijk met bijzonder grote koplampen.

Juist die koplampen moesten in 2007 het veld ruimen. In dat jaar kreeg de auto een neus die veel overeenkomsten vertoont met die van de kleinere Bravo. Dat betekent dat de nieuwe lichtunits zich ver over de neus uitstrekken, terwijl de kleinere grille wat lager is geplaatst. Het eindresultaat kent wat meer welvingen dan de strakkere pre-faceliftneus. Aan de achterzijde werd een nieuwe bumper gemonteerd met een diffuser-achtige vorm en de brede achterlichten werden een tintje donkerder. Natuurlijk troffen we in het interieur de bijna verplichte updates aan: nieuwe bekledingsoorten, een herziene standaarduitrusting en een nieuw infotainmentsysteem. Op het gebied van motoren bleef alles bij het oude.

Video

Lezersreacties (61) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.